Biden vyslal neoficiální americkou delegaci na Tchaj-wan

Americký prezident Joe Biden vyslal na Tchaj-wan neoficiální delegaci na důkaz podpory ostrovu, jež pevninská Čína považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Tři bývalí vysoce postavení politici dorazili na Tchaj-wan ve středu. Čína už v reakci na návštěvu Spojené státy varovala, aby respektovaly princip jedné Číny a chovaly se podle něj k Tchaj-wanu.

Členy delegace jsou demokrat Chris Dodd, senátor za Connecticut v letech 1981 až 2011 a dva bývalí náměstci ministrů zahraničí James Steinberg z Obamovy éry a Richard Armitage z vlády republikánského prezidenta George W. Bushe, upřesňuje agentura AP.

Na Bidenovu žádost se setkají s nejvyššími představiteli Tchaj-wanu, píše stanice CNN. Ve čtvrtek ráno to bude s prezidentkou Cchaj Jing-wen, uvádí agentura Reuters.

„Výběr těchto tří osob – zkušených státníků, kteří jsou letitými příznivci Tchaj-wanu a jsou osobně blízcí prezidentu Bidenovi – vysílá důležitý signál o americkém závazku Tchaj-wanu a tamní demokracii,“ cituje prohlášení Bílého domu stanice CNN.

Čína hrozí eskalací situace

Čína návštěvu kritizovala a uvedla, že setkání amerických činitelů s tchajwanskou prezidentkou „dále vystupňuje napjatou situaci v Tchajwanském průlivu“, ať už je cesta prezentována jako oficiální či neoficiální.

Asijská země demokratický Tchaj-wan považuje za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. 

Ministerstvo zahraničí USA už na začátku dubna vydalo směrnice, které mají posílit kontakty mezi Washingtonem a Tchaj-wanem. Nová pravidla umožňují svobodnější setkávání mezi americkými a tchajwanskými představiteli v rámci neoficiálních vztahů.

USA se ke kroku odhodlaly v době zvýšeného napětí ve vztazích s Čínou, která je citlivá na jakékoli návštěvy zejména západních představitelů na ostrově. Přesvědčil se o tom loni na přelomu srpna a září i předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS), jehož návštěvu Peking velmi ostře kritizoval.

Washington udržuje oficiální diplomatické vztahy pouze s Pekingem, zatímco oficiální vztahy s Tchaj-pejí přerušil v roce 1979. S Tchaj-wanem mají ale Spojené státy čilé neoficiální styky a nadále mu dodávají zbraně. Tvrdí, že tak činí proto, aby mu pomohly udržet obranyschopnost.