Vlak na Tchaj-wanu vykolejil v tunelu, srazil se s nákladním vozem. Zemřelo nejméně 50 lidí

Události: Tragická nehoda vlaku na Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

Nejméně padesát lidí zemřelo a dalších nejméně sto utrpělo zranění při vykolejení vlaku v tunelu na Tchaj-wanu. Souprava s bezmála pěti sty cestujícími se podle prvních informací srazila s nákladním vozem. Všechny přeživší se už podařilo vyprostit. Podle místních úřadů jde o nejhorší železniční neštěstí, jaké se na tomto ostrově kdy stalo.

Expresní spoj směřoval z hlavního města Tchaj-peje do Tchaj-tungu na východním pobřeží ostrova. Vykolejil severně od města Chua-lien.

Záběry z místa ukazují vozy roztrhané či pomačkané silou nárazu. To ztěžovalo záchrannou operaci, hasičům a záchranářům se ale již podařilo dostat z vlaku všechny přeživší. Ze zadních vagonů byli cestující schopni odejít po svých, museli ale například rozbít okna a dostat se ven z tunelu po střeše vlaku.

Podle hasičů ve vlaku jelo zhruba 490 lidí. „Vlak byl dost plný, hodně lidí stálo a padali jeden na druhého, proto je počet obětí tak vysoký,“ reportuje zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová. Připomíná, že kvůli prodlouženému víkendu a svátkům spojem cestovaly celé rodiny.

Odpoledne už nebyl v troskách vlaku nikdo uvězněn, ale hasiči uvedli, že objevili části lidských těl, počet obětí by se tak mohl ještě zvýšit. Zatím se ale rozcházejí informace o počtu zraněných - zatímco agentura AP hovoří o více než stovce, agentura Reuters informuje o 146 lidech, kteří utrpěli zranění.

Lidé na Tchaj-wanu i v jiných asijských zemích v neděli budou slavit svátek, při kterém navštěvují hroby svých blízkých a uklízejí na hřbitovech. Také se modlí ke svým předkům a přinášejí rituální oběti, jakými jsou například tradiční pokrmy. Zapalují vonné tyčinky nebo obřadní papírky.

Nedaleko místa neštěstí skupina dobrovolníků z jedné buddhistické nadace postavila stan, ve kterém pomáhají lidem, jimž se podařilo dostat z vlaku vlastními silami. Ošetřují jim drobná poranění a dali jim najíst.

Trať je proslulá množstvím tunelů

Podle tchajwanské agentury CNA vlak narazil do nákladního vozu, který nebyl zajištěn ruční brzdou a sjel na koleje z přilehlé stavby. V autě v době nehody nikdo nebyl. Řidiče vozu si k výslechu vzala policie. Úřady začaly příčiny neštěstí vyšetřovat, podle agentury AP nejsou informace o tom, že by v souvislosti s ním byl někdo zadržen. Tchajwanský premiér Su Čen-čchang řekl, že správa železnic dostane za úkol okamžitě zkontrolovat okolí tratí, aby se zabránilo něčemu podobnému do budoucna.

Prezidentka Cchaj Jing-wen vyjádřila rodinám obětí soustrast. Kondolence poslala na Tchaj-wan Čína, která tento ostrovní stát považuje za svoji vzbouřenou provincii.

Hornaté východní pobřeží Tchaj-wanu je oblíbenou turistickou destinací a tamní železniční cesta je vyhlášená právě množstvím tunelů a výhledů na moře. Vlaky mezi Tchaj-pejí a Chua-lienem jezdí od roku 1979. Expres, který na ní v pátek havaroval, může jezdit rychlostí až 130 kilometrů za hodinu. Mnoho návštěvníků se na východ Tchaj-wanu raději vydává vlakem, protože se chtějí vyhnout horským silnicím.

Před třemi lety při tragické nehodě soupravy zahynulo na severovýchodě země osmnáct lidí, před čtyřiceti lety si vlakové neštěstí na severu Tchaj-wanu vyžádalo třicet obětí.