V Brazílii rezignovali na své posty čelní armádní představitelé

Šéfové brazilské armády, námořnictva a vzdušných sil v úterý společně rezignovali poté, co prezident Jair Bolsonaro provedl významné změny ve složení vládního kabinetu. Svým odstoupením chtějí podle stanice BBC údajně dát najevo nesouhlas s jednáním prezidenta, kterého viní ze snahy armádu nepřiměřeně kontrolovat. Děje se tak v situaci, kdy prezidentova popularita klesla kvůli jeho reakci na šíření koronaviru.

Rezignace čelných představitelů všech tří hlavních struktur brazilských ozbrojených sil je bezprecedentní a podle agentury AP k ní došlo poprvé minimálně od doby, kdy v zemi před 36 lety skončila vláda vojenské junty. Odchodu armádních šéfů předcházely významné změny ve vládě.

Kabinet v pondělí opustili tři ministři včetně šéfa diplomacie Ernesta Araúja, který v uplynulých týdnech čelil kritice za neschopnost zajistit zemi dostatek vakcín proti nemoci covid-19 z Pekingu a Washingtonu. Po Araújovi ohlásil svůj odchod i ministr obrany Fernando Azevedo Silva. Ministr měl spor s Bolsonarem ohledně otázky loajálnosti ozbrojených sil a zastával pozici, že by se armáda měla soustředit spíše na hájení ústavy než na osobní podporu prezidenta.

Na místě Silvy má stanout šéf prezidentské kanceláře, považovaný za věrného Bolsonarova stoupence. Agentura Reuters dříve informovala, že dohodu o personálních změnách v armádě uzavřeli odcházející a nastupující ministr obrany.

Podle korespondenta BBC čelí Bolsonaro největší politické krizi od svého nástupu v lednu roku 2019. Na krajně pravicového politika vzrostl v poslední době tlak také kvůli pandemii koronaviru. Bolsonaro dříve snižoval závažnost onemocnění covidu-19 a prosazoval používání neověřených léčiv. Minulý týden se však nechal slyšet, že z očkování udělá prioritu letošního roku. Zatím však očkovací kampaň v rozlehlé latinskoamerické zemi postupuje jen s obtížemi, uvedla stanice BBC.

V Brazílii v posledních dnech umírá přes tři tisíce pacientů s covidem-19 denně a mnohé nemocnice se kvůli náporu pacientů s koronavirem ocitly na hranici kolapsu.