V Bolívii roste napětí kvůli uvězněné exprezidentce, do ulic vyšli stoupenci vlády

V Bolívii roste napětí kvůli uvěznění bývalé prezidentky Jeanine Áňezové a několika ministrů její vlády. Po demonstracích opozice za osvobození politiků ve čtvrtek večer vyšly do ulic hlavního města tisíce příznivců vlády, napsala agentura EFE. Bývalá prezidentka, které kvůli obvinění ze vzpoury a terorismu hrozí 30 let odnětí svobody, zahájila ve vězení hladovku.

V centru hlavního města La Paz se shromáždily tisíce příznivců vládní strany MAS, stávajícího prezidenta Luise Arceho i bývalé hlavy státu Eva Moralese. Události z listopadu roku 2019, kdy Morales pod tlakem demonstrací rezignoval na prezidentskou funkci a na jeho místo nastoupila opoziční politička Áňezová, označují za státní převrat. Žádají také prošetření policejních zásahů, při kterých zahynuly desítky Moralesových stoupenců.

„Není to pomsta, ale spravedlnost,“ řekla jedna z účastnic pochodu ohledně zadržení bývalých vládních představitelů.

Protestovala i opozice

V jiných městech Bolívie ve čtvrtek znovu demonstrovali příznivci opozice, podle kterých je stíhání bývalé prezidentky a členů jejího kabinetu politicky motivované. Podle nich se vládní strana MAS mstí za události z roku 2019 a žádají okamžité propuštění politiků.

Protivládní protest v bolivijském La Paz
Zdroj: Reuters/David Mercado

Agentura Europa Press informovala, že bývalá prezidentka Áňezová zahájila ve čtvrtek ve vězení hladovku. Politička vznesená obvinění odmítá a poukazuje na to, že předání moci v roce 2019 se uskutečnilo v souladu s ústavou.

Zahraniční země a mezinárodní organizace vyzvaly úřady v Bolívii, aby respektovaly lidská práva, presumpci neviny a zásady spravedlivého procesu. Tuto výzvu, která zazněla od Spojených států či Evropské unie, zopakoval v telefonátu s prezidentem Arcem také generální tajemník OSN António Guterres.