Stadiony, školy, továrny. Maďarsko financuje výstavbu v rumunském Sedmihradsku

Horizont ČT24: Maďarské ambice v zahraničí (zdroj: ČT24)

Maďarsko investuje miliardy forintů v rumunské Transylvánii. Financuje tam výstavbu nových stadionů, škol nebo továren. V Sedmihradsku, jak se také historické oblasti říká, žije početná maďarská menšina. Podobně vláda Viktora Orbána podporuje i minority v dalších okolních státech.

V jednom z nejstarších měst v Sedmihradsku, Sfântu Gheorghe, vzniká nový stadion pro 8400 diváků. Viceprezident místního fotbalového klubu Sepsi OSK David Kertesz říká, že náklady budou kolem 25 milionů eur. Na otázku po zdrojích financování odpovídá: „Všichni vědí, že peníze jsou z Maďarska. To není tajemství.“

Mužstvo si nevede špatně. V současnosti mu patří čtvrtá příčka v rumunské nejvyšší lize. Maďarsko přitom neplatí jen výstavbu místního fotbalového svatostánku. Stojí i za založením klubu před deseti lety a jeho financováním.

Zdravotní centrum či třeba pivovar

O devadesát kilometrů severněji se nachází obec Carta. Žije tam přes 2,5 tisíce lidí. A od roku 2019 v ní stojí moderní hokejová akademie. Manažer hokejové akademie Szekely Attila Nagy je pyšný hlavně na zbrusu nové zdravotní centrum. „Devadesát procent toho, co jsme tu postavili, je zaplaceno maďarskou vládou.“

V Sedmihradsku žije silná maďarská menšina. Tvoří téměř dvacet procent obyvatel. Jde o jednu z největších minorit v Evropě. Vláda Viktora Orbána tam kromě sportu financuje opravy kostelů, školy nebo výstavbu malých továren. Jako v případě pivovaru Csíki Sör. „Pomáháme 260 lidem a jejich rodinám vydělávat si na živobytí,“ říká PR manažerka pivovaru Tofalvi Margitová.

Volání po větší autonomii území sílí

Území uvnitř Karpatského oblouku spravovala do roku 1918 Budapešť. O posilování vlastenectví se starají i média dotovaná z maďarské státní kasy. Na svátek 15. března vlají v řadě sedmihradských obcí maďarské vlajky, nechybí historické průvody. Stále častěji je slyšet volání po větší autonomii.

Prostřednictvím grantů a nevládních organizací poslal premiér Orbán miliony eur i maďarským diasporám v Srbsku, na Slovensku nebo na Ukrajině. A investice se mu vyplácí. V posledních volbách podpořilo jeho stranu Fidesz 96 procent Maďarů žijících v zahraničí.

Kořan: Snaha ochránit menšiny i získat jejich podporu

Politolog, zakladatel a předseda správní rady Global Arena Research Institute Michal Kořan se domnívá, že cílem těchto investic je jednak získat podporu národovecky smýšlejících Maďarů žijích v zahraničí i ryzí snaha ochránit menšiny. „Neboť nemůžeme říci, že by se jim ve všech těch zemích dařilo úplně dobře,“ řekl pro pořad Horizont ČT24.

Podporu považuje politiloog za nadprůměrně intenzivní. Podle něho existuje i podezření, že „pokud hovoříme o opravě kostela v Rumunsku nebo podpoře nějakého stadionu na Slovensku, tak peníze často tečou přes firmy spřátelené s Fideszem nebo s lidmi kolem Orbána.“

Kořan si však nemyslí, že by maďarská podpora byla nějakým pokusem o reálnou autonomii těchto oblastí, nebo o odtržení. „Nedomnívám se, že takhle daleko by za současných okolností v Evropě maďarská vláda uvažovala.“