Kushner se stáhl do pozadí. Trumpův zeť vyčkává na vhodnější politickou situaci

Horizont ČT24: Ambice Jareda Kushnera (zdroj: ČT24)

Patřil do úzkého kruhu nejbližších poradců Donalda Trumpa. V posledních týdnech se ale přestal objevovat po jeho boku. Vztah Trumpova zetě Jareda Kushnera a bývalého amerického prezidenta podle médií znatelně ochladl. Důvodem mohou být kromě lednového útoku na Kapitol také jeho politické ambice.

Už před čtyřmi lety sledoval Kushner Trumpovu inauguraci z první řady. A v okruhu nejbližších se pohyboval po celé funkční období. „Doufám, že spolu odvedeme skvělou práci pro tuto zemi,“ řekl tehdy Trump.

Jared Kushner se těšil jeho téměř bezmezné důvěře. Podle Trumpových spolupracovníků to byl právě on, kdo přesvědčil prezidenta, aby se Spojené státy pokusily překreslit politické uspořádání na Blízkém východě. Hned v roce 2017 získal pro svůj plán Trumpův souhlas.

„V posledních dekádách jsme viděli jen války a rozdělení. Teď se ale sešli tři velcí lídři a začali psát novou éru Blízkého východu,“ řekl k tomu Kushner. 

Spojit síly proti rozpínavosti íránského režimu

Sám pak často zdůrazňoval svůj židovský původ a víru. Netajil se snahou vytvořit frontu arabských států, které budou spolu s Izraelem čelit rozpínavosti režimu v Teheránu. Svou vizi zkombinoval s Trumpovou osobní doktrínou. Tedy že o peníze jde až na prvním místě.

„Plán je investovat do regionu 50 miliard dolarů. Pokud se peníze využijí, pomohou snížit míru chudoby na polovinu. Je to plán na deset let,“ přiblížil Kushner vizi. 

Plán se částečně naplnil ještě před koncem Trumpova mandátu. Izrael po letech navázal diplomatické styky s Bahrajnem, Marokem, Súdánem a Spojenými arabskými emiráty. I pro Trumpa šlo o hvězdnou chvíli jeho zahraniční politiky.

Rozkol započal 6. ledna

Rozkol mezi oběma muži přišel 6. ledna 2021, kdy po Trumpově projevu před Bílým domem zaútočili jeho příznivci na Kapitol. Jared Kushner s manželkou Ivankou přitom ještě předtím radili prezidentovi, aby uznal výsledek voleb a odešel – byť jen na chvíli – do ústraní.

To se ale nestalo, Trump bojoval až do konce a poté nevyloučil svůj pokus o návrat. Pro bývalého prvního zetě a první dceru Ameriky (Ivanku Trumpovou) a jejich reputaci mezi elitou to byla další rána. Vzali to jako jasný signál stáhnout se do ústraní a pozvolna přeskupit síly pro své budoucí politické ambice.