Mráz v USA si vyžádal čtrnáct obětí, v Texasu jsou miliony lidí bez proudu

Události: Jih Spojených států zasáhly mrazy a vichřice (zdroj: ČT24)

Jih Spojených států od pondělí sužuje nezvykle mrazivé počasí, které začalo minulý týden po přílivu arktického vzduchu z Kanady. Z oblasti od Texasu po Kentucky jsou hlášeny dopravní problémy a rozsáhlé výpadky proudu, extrémní podmínky si v celé zemi vyžádaly již 14 obětí na životech, napsala agentura AP. Sníh a led působí starosti i na severozápadě a severovýchodě USA. Výstrahy americké Národní meteorologické služby (NWS) kolem „zimní bouře“ se týkaly oblastí s více než 150 miliony obyvatel.

„Byly hlášeny velké problémy například i ze Severní Karolíny, kde mělo udeřit tornádo v obydlené oblasti. I tam už jsou hlášeny oběti,“ informoval zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

Zimu jako v posledních dnech nezažila jižní část USA několik desetiletí. Sníh a led pokryly i oblasti, kde to je vzácné. Možná nejhorší byla situace v texaském Houstonu, který podle místního deníku Houston Chronicle zaznamenal v pondělí nejchladnější den od roku 1989. Někteří komentátoři podotýkají, že infrastruktura v regionu není na zimní počasí připravená, chybějí sněžné pluhy, ale i tepelná izolace na domech.

„Texaské potrubí není stavěné na takové teploty. Patříme do slunečného pásu, takže na něco takového tady není nic připraveno,“ vysvětlil instalatér z města Milestone David Butler. Na některých místech tak přestala téct voda. „Jsme na tom stejně jako miliony dalších v Houstonu a okolí,“ popsal Matt Gelatti z texaského San Antonia.

Výsledkem teplot 10 nebo i 20 stupňů pod bodem mrazu je nápor na elektrické rozvodné sítě, které při mimořádně vysoké poptávce po energii kolabují. Jen v Texasu byly po půlnoci bez proudu čtyři miliony odběratelů, uváděl web Poweroutage.us, který mapuje výpadky. V Kansasu některé společnosti kvůli náporu sahají po střídavém přerušování dodávek. V texaském městě Abilene, kde žije na 120 tisíc lidí, v pondělí večer problémy s elektřinou vyřadily z provozu vodovod.

Podle Miřejovského s sebou ale výpadky proudu přinášejí i další komplikace. „Lidé si vyrábí elektřinu doma generátory, ovšem už jsou hlášeny také první případy, kdy lidé zapomněli dát generátor ven z domu a několik lidí se otrávilo nebo přiotrávilo zplodinami,“ řekl.

Chicago, USA
Zdroj: Charles Rex Arbogast/ČTK/AP

V drsných podmínkách se těžko přežívá hlavně bezdomovcům, o které se stará i řada dobrovolníků. Ti jim do stanů donášejí teplé spacáky i jídlo.

Podle agentury AP je dosud hlášeno čtrnáct úmrtí spojovaných s vlnou mrazů. Na jihu Louisiany zemřel muž po uklouznutí na ledu, v oblasti Houstonu zase policisté našli venku těla dvou mužů, jejichž úmrtí podle úřadů pravděpodobně způsobily extrémně nízké teploty. Čtyři lidé uhořeli v Texasu poté, co kvůli nefungujícímu topení rozdělali oheň v domácím krbu.

V Severní Karolíně zemřeli tři lidé a dalších deset jich utrpělo zranění, když v tamním okrese Brunswick udeřilo tornádo, které rovněž poničilo desítky domů. Řada států hlásí zemřelé v dopravních nehodách způsobených kluzkou vozovkou, v Texasu se žena a dívka udusily oxidem uhelnatým, protože v garáži domu s výpadkem proudu nechaly běžet nastartované auto.

Podle Miřejovského se ale celkový počet obětí pohybuje v desítkách, většinou vinou autonehod. V Kentucky při dvou pondělních haváriích zemřeli dva lidé a místní policie, podobně jako úřady v Oklahomě a Louisianě, obyvatele vyzvala, aby raději nikam nejezdili. Počasí ochromilo také leteckou dopravu, na dvou letištích v Houstonu se provoz zcela zastavil.

V Texasu platí nouzový stav

Vedení druhého nejlidnatějšího státu USA už o víkendu vyhlásilo pro celé území nouzový stav, zatímco americký prezident Joe Biden situaci v Texasu prohlásil za krizovou, a zpřístupnil tak federální pomoc. „Samosprávy a guvernéři jednotlivých států tu situaci víceméně dokážou zvládat vlastními silami, někde už byla povolána národní garda, třeba právě pro zajištění zásobování toho nejnutnějšího,“ přiblížil Miřejovský. Na některých místech úřady vyhlásily zákaz vycházení.

„Věci se pravděpodobně zhorší předtím, než se zlepší,“ varovala Lina Hidalgová, která je nejvyšší volenou činitelkou okresu Harris County, zahrnujícího město Houston. Meteorologové předpovídají, že oblast v noci na středu zasáhne další nápor „zimní bouře“ se sněžením či mrznoucím deštěm.

Extrémně nízké teploty jsou důsledkem „arktického výlevu“, tedy úniku studeného vzduchu, který běžně na sever od USA zadržuje hráz tvořená systémem tlakových níží. Specifické meteorologické okolnosti ale umožnily arktickému vzduchu proudit na jih, přičemž zasažen byl v pondělí i sever Mexika.

V Oregonu jsou už kvůli dřívějšímu sněžení a mrznoucímu dešti bez proudu statisíce obyvatel. Nebraska zaznamenala teploty i pod minus 30 stupňů Celsia. V Chicagu zrušili výuku ve školách poté, co tam napadlo téměř půl metru čerstvého sněhu. V New Hampshiru budou kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám uzavřena státem provozovaná centra na testování na koronavirus a očkování proti covidu-19, zatímco New York očekává novou sněhovou nadílku.

Extrémní počasí na mnoha místech zdržuje také dodávky vakcíny proti covidu-19, guvernér státu Ohio Mike De Wine na Twitteru varoval, že nové dávky látek od firem Pfizer a Moderna dorazí do tamních očkovacích stanic až s dvoudenním zpožděním.