Pandemie ve světě: V Německu klesá počet nakažených, Izrael chystá omezení pro neočkované

Německo označilo Českou republiku za oblast s mutacemi koronaviru, uvedla to agentura ČTK s odkazem na diplomatické zdroje. Bavorsko zpřísňuje pohyb na hranicích s Českem, pendleři mohou dojet jen do zaměstnání a po skončení pracovní doby se musí vrátit zpět do Česka. V Řecku se zpřísnila karanténa pro Athény, kde otevřou jen obchody se základním zbožím. Podle médií chystá izraelská vláda jednodušší přístup do restaurací či na kulturní akce pro očkované lidi.

Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtečním projevu prohlásila, že země zruší karanténní opatření ihned, jakmile již nebudou potřebná. „Každý den myslím na to, co opatření pro obyvatele znamenají,“ řekla kancléřka a dodala, že všechna omezení byla přijata demokratickými postupy. „V platnosti ale nebudou ani o den déle, než bude potřeba,“ zdůraznila.

„První vlnu na jaře jsme zvládli lépe než jiné země, v létě jsme se pak mohli nadechnout,“ řekla. „Pak jsme bohužel nebyli pozorní a zareagovali jsme pozdě,“ uvedla k začátku druhé vlny. Hájila také společný postup Německa a Evropy v obstarávání vakcíny, který se dočkal kritiky.

Německu se v posledních týdnech podařilo šíření viru zastavit a nákaza ustupuje. V zemi za středu přibylo 10 237 nově nakažených, což je o skoro 4 tisíce méně než před týdnem. Také počet zemřelých za posledních 24 hodin je nižší než před týdnem. Podle kancléřky je ale zatím předčasné se radovat, protože dosavadní úspěch mohou zhatit nakažlivější mutace.

Německo považuje Česko za zemi s výskytem nebezpečných mutací

Německo ve čtvrtek zařadilo Českou republiku na seznam zahraničních oblastí s výskytem nebezpečných mutací koronaviru. Agentura ČTK se to dozvěděla z diplomatických zdrojů. Výrazné omezení cest přes hranice, které bude v zásadě povolené jen pro pracovníky ve zdravotnictví a v další kritické infrastruktuře, bude platit od neděle. Očekává se, že Německo na pomezí s Českem obnoví stálé hraniční kontroly.

Spolu s Českem, které bylo označeno za oblast s mutacemi celé, byla na seznam zařazena také rakouská spolková země Tyrolsko. Podle informací ČTK oznámí Institut Roberta Kocha upravený seznam v pátek. V pátek také budou jednat zemské vlády Bavorska a Saska o možných výjimkách ze spolkového nařízení. Již nyní je jasné, že do Německa bez nezbytné karantény budou moci jen čeští pendleři, kteří jsou nezbytní pro chod země. To jsou především zdravotníci.

Německo od 24. ledna považuje Česko za epidemicky vysoce rizikovou oblast, do té doby ho označovalo „jen“ jako rizikovou. Důvodem je vysoká míra infekce v zemi. Nové zpřísnění, na kterém se dnes Německo dohodlo, současný režim ještě zpřísní, neboť až na výjimky prakticky zakáže přeshraniční cesty.

Bavorský premiér chce Česko vyhlásit za oblast s mutacemi

Češi, kteří pracují ve třech příhraničních okresech v Bavorsku (Tirschenreuth, Cham a Neustadt an der Waldnaab), mohou od čtvrtka dojet jen do zaměstnání a po skončení pracovní doby se musejí ihned vrátit do Česka, nikde se nesmějí zastavovat. Okresy k tomuto opatření sáhly kvůli nepříznivé epidemické situaci v Česku.

Bavorský premiér Markus Söder ve středu nevyloučil, že pokud Česko neprodlouží nouzová opatření proti šíření nákazy, bude potřeba uzavřít společnou hranici. Ve čtvrtek uvedl, že Česko a zároveň rakouskou spolkovou zemi Tyrolsko by mělo Německo označit za oblasti s výskytem zmutovaného koronaviru. Takové hodnocení Česka by mohlo vést ke znovuzavedení hraničních kontrol.

Podmínky pro pendlery z Česka výrazně zpřísní také Sasko, oznámil zemský premiér Michael Kretschmer. Výjimku by podle něj měli dostat jen zdravotníci, pečovatelé a někteří pracovníci v zemědělství.

V Athénách zůstanou zavřené restaurace, kavárny i školy

V oblasti řecké metropole začala přísná uzávěra, která bude platit zatím do konce měsíce. Fungovat budou jen obchody se základním zbožím, zavřené zůstanou restaurace, kavárny i školy. Prodloužen je také zákaz nočního vycházení, o víkendu bude začínat už v 18 hodin.

Na athénský region totiž připadá více než polovina nově zjištěných případů nákazy. Ve středu přibylo v Řecku 1496 nakažených, 795 z nich právě ve čtyřmilionové oblasti Attika, kam spadá i hlavní město.

V regionu Athén se nyní budou muset bohoslužby konat opět bez věřících, omezena bude kapacita veřejné dopravy a počet účastníků svateb a pohřbů. Výjimku vláda povolila květinářstvím, která budou moci otevřít 13. a 14. února kvůli oslavám svátku svatého Valentýna.

Izrael plánuje omezení pro neočkované lidi

Izraelská vláda se podle serveru The Times of Israel snaží urychlit zpomalující se tempo očkování plánem, podle něhož by měli jednodušší přístup do restaurací, hotelů či posiloven nebo na kulturní akce očkovaní lidé. „Důrazně doporučuji každému, kdo chce opět navštěvovat hotely, posilovny či některé kulturní akce, aby se nechal očkovat,“ vyzval Izraelce ministr zdravotnictví Juli Edelstein.

Uvedl také, že budou brzy zavedeny takzvané zelené pasy, které usnadní očkovaným lidem návštěvu veřejných akcí či cestování bez nutnosti karantény. Dodal, že základní služby sice musí být dostupné všem, některé akce je ale podle něj možné omezit povinností být očkován.

Podle televizní stanice Channel 12 zakázat neočkovaným lidem vstup do těchto veřejných prostor sice legálně nelze, je ale možné zavést povinnost předložení testů starých dva či tři dny. Podle izraelské televize, která citovala nejmenovaného úředníka z ministerstva zdravotnictví, může vláda ve snaze podpořit očkování ztížit dostupnost testů omezením testovacích míst či zavedením poplatků za ně.

Devítimilionový Izrael je v přepočtu na obyvatele světovým lídrem v očkování, vakcínu dosud dostalo na 3,68 milionu obyvatel, z toho 2,3 milionu lidí dostalo obě potřebné dávky. Tempo očkování ale zpomaluje. Například v úterý dostalo vakcínu 130 tisíc lidí, zatímco minulý měsíc to bylo i na 200 tisíc denně.