Pandemie ve světě: V Rakousku lze vyrazit ke kadeřníkovi s testem, Němci připravují návrat dětí do škol

Po šesti týdnech plošné uzávěry se v Rakousku otevřely obchody, kadeřnictví či kosmetické salony. Ve Vídni a v Dolních Rakousech se vrátili do lavic někteří žáci, školáci v dalších spolkových zemích budou své vrstevníky následovat za týden. S brzkým návratem do škol mohou počítat také někteří školáci v Německu. Zda se tak stane už 15. února, zatím není jisté.

V posledních týdnech mohly být v Rakousku otevřené prakticky jen obchody s potravinami, drogerie a lékárny. Od pondělí se mohou opět otevřít všechny obchody. Podle agentury APA plánují například prodejci oblečení, obuvi či sportovního vybavení velké slevy, kterými chtějí přilákat zákazníky zpět. Vyžadovat po nich ale budou muset nošení respirátorů typu FFP2 a dodržování dvoumetrových rozestupů. Omezený je v prodejnách i počet zákazníků.

Otevřít se mohou také kadeřnictví, kosmetické či masážní salony. Jejich provozovatelé ale musí požadovat od zákazníků negativní test na koronavirus, který nesmí být starší než 48 hodin. Rakousko kvůli tomu rozšířilo síť stanic, na kterých se mohou lidé nechat zdarma otestovat. Nyní jich je po celé zemi zhruba tisíc a do konce února by měly být testy na koronavirus k dispozici zdarma ve všech lékárnách.

Za přísných hygienických opatření se v pondělí otevřely také galerie a muzea. Zavřené naopak zůstávají hotely a restaurace. Kdy se budou moci otevřít, není jasné. Podle členů vlády to nebude dříve než v březnu.

Studio ČT24: V Rakousku se otevírají obchody a služby, někde je nutný negativní test (zdroj: ČT24)

Ve Vídni a Dolních Rakousech se vrátily do lavic děti z prvních stupňů základních škol. Jejich vrstevníci z ostatních spolkových zemí se začnou prezenčně učit od příštího pondělí, kdy jim skončí týdenní prázdniny. Žáci vyšších ročníků se budou ve školách střídat. Část z nich bude ve třídách v pondělí a v úterý, druhá část ve středu a ve čtvrtek. V pátek se budou všichni dál učit dálkově. S návratem dětí do škol je spojená i povinnost pravidelného testování. Kdo se testovat odmítne, bude se smět dál účastnit jen distanční výuky.

Ne všichni s uvolňováním opatření v Rakousku souhlasí. Vládu kancléře Sebastiana Kurze kritizuje například opoziční sociální demokracie (SPÖ). Její předsedkyně Pamela Rendiová-Wagnerová, která je původním povoláním lékařka, uvedla, že rušení restrikcí považuje vzhledem k vysokým denním přírůstkům počtu nakažených za „velké riziko“. Kritiku si Rakousko vysloužilo i v cizině.

V Tyrolsku se šíří jihoafrická varianta koronaviru

Vliv rozvolnění chce vláda posoudit příští pondělí. Nevyloučila přitom, že v případě nepříznivého vývoje omezení opět zavede. Nejasné zatím zůstává, zda vláda přijme některá zvláštní opatření pro spolkovou zemi Tyrolsko, kde se šíří takzvaná jihoafrická mutace koronaviru. Jednání ministra zdravotnictví Rudolfa Anschobera s tyrolským hejtmanem Güntherem Platterem trvala celou neděli, nakonec ale skončila bez zjevného výsledku. Část odborníků požaduje, aby bylo Tyrolsko na několik týdnů zcela izolováno od zbytku světa.

Od počátku epidemie se v Rakousku, které má 8,9 milionu obyvatel, nákaza koronavirem prokázala u více než 420 tisíc. Na komplikace spojené s covidem-19 zemřelo přes osm tisíc lidí. V posledních dnech v zemi přibývá mezi 1000 a 1500 případy denně.

Německo usiluje o návrat dětí do škol

V Německu se dvouměsíční čekání na opětovné otevření škol chýlí ke konci, ale zatím není jisté, zda se tak stane již k 15. únoru. Mezi odborníky i politiky sílí názor, že je nutné obnovit prezenční vyučování co nejdříve, aby se zabránilo dalšímu narůstání škod v podobě nedostatečného vzdělávání dětí. Uzávěra má již nyní dopady na žáky, kteří měli s učením problémy ještě před pandemií. 

Prozatím do 14. února zůstávají školy uzavřené, družiny a školky pak fungují jen v nouzovém režimu pro děti pracovníků, jejichž profese jsou nezbytné pro chod země.

Otevření škol bude jedním z hlavních témat středečního jednání kancléřky Angely Merkelové s premiéry spolkových zemí o tom, jak dále s karanténou postupovat. I když se epidemická situace za poslední týdny výrazně zlepšila, Merkelová neskrývá obavy z nakažlivějších mutací koronaviru, které by mohly dosavadní úspěšnou cestu ohrozit. Kancléřka nicméně přislíbila, že pokud Německo začne zmírňovat karanténní opatření, budou školy a školky první na řadě. 

Tomu, že se obnovení prezenční výuky blíží, nasvědčuje pondělní tisková konference ministryně školství Anji Karliczekové. Ta sice zdůraznila, že nemůže výsledek jednání Merkelové se zemskými premiéry předjímat, i tak je ale podle ní nutné být připraven. Na tiskové konferenci představila opatření, která mají minimalizovat riziko šíření infekce. Doporučení vznikla ve spolupráci s několika desítkami odborných sdružení a institucí.

 V souboru není žádné nové doporučení, které by dosud školy nevyužívaly, jsou ale podrobněji rozpracovány. Karliczeková uvedla, že pravidla bude nutné dodržovat důsledněji než dosud.

Základem konceptu je omezení kontaktů mezi třídami a ročníky. Pokud se infekční situace zhorší, podmínky kontaktů se ještě více zpřísní. Toho je možné dosáhnout rozdělením tříd na menší skupiny, nebo alespoň na poloviny, a rozložením vyučování na směny. Se zachováním prezenční výuky v menších skupinách se při těch nejdramatičtějších scénářích počítá pro žáky prvního stupně, starší děti by ale opět přešly na distanční vzdělávání.

Nejmladší dánští žáci se vrátili do škol
Zdroj: Tim Kildeborg Jensen/Reuters

V Dánsku se vrátili do tříd nejmladší žáci

Nejmladší žáci se vrátili poprvé od Vánoc do škol v Dánsku. V lavicích jsou opět žáci přípravných tříd a prvních čtyř ročníků základních škol. Starší studenti jsou nadále odkázáni na distanční výuku. „Zatím nedokážeme říci, kdy je možné očekávat návrat starších žáků do tříd,“ prohlásila premiérka Mette Frederiksenová při návštěvě školy ve městě Lejre, asi 40 kilometrů západně od Kodaně.

Až do 28. února zůstávají v Dánsku uzavřeny restaurace, nákupní centra a další obchody vyjma těch s nezbytným zbožím či kadeřnictví. Scházet se smí stále jen pět lidí.

Denní přírůstky nakažených se v Dánsku od konce roku snižují, úřady ale mají obavu z britské varianty koronaviru, která byla odhalena asi u 20 procent lidí, kteří mají pozitivní test na koronavirus. Očekává se, že v polovině února bude již tato mutace v Dánsku dominantní.

Řecko a Izrael se dohodly, že usnadní cestování očkovaným

Řecko a Izrael v pondělí podepsaly dohodu, jež má zmírnit řecká cestovní omezení vůči Izraelcům, kteří doloží potvrzení, že byli očkováni proti covidu-19. Informovala o tom agentura Reuters.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis prosazuje zavedení standardizovaných certifikátů o očkování proti covidu-19 jako možnou cestu, jak Řecko otevřít v létě zahraničním turistům. „Musíme turistům usnadnit cestu, jakmile doloží, že byli očkováni. Přesně takto chceme postupovat v případě Izraele,“ uvedl Mitsotakis na tiskové konferenci s izraelským předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem.

Turistický ruch představuje asi pětinu řecké ekonomiky a zaměstnává každého pátého Řeka. Loni však v důsledku pandemie příjmy Řecka z turismu klesly na čtyři miliardy eur (asi 102 miliardy korun), což je o 14 miliard eur méně než v roce 2019.

Vakcínu Pfizer-BioNTech již obdržela více než třetina Izraelců. Zhruba devítimilionová země je tak v přepočtu na obyvatele nejrychleji očkujícím státem světa.