Mosul přišel o paměť. Staré město se změnilo v ruiny, život pokračuje v okrajových částech

Horizont ČT24: Irácký Mosul v nových časech (zdroj: ČT24)

Irácký Mosul. Město, kde vůdce takzvaného Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí vyhlásil v roce 2014 chalífát. Hrdlořezové tu sice už téměř čtyři roky nevládnou, jenže od dob jejich porážky vládními vojsky se tu moc nezměnilo. Ruiny domů v pobořeném Starém městě jsou na prodej. Zájemců o koupi je ale málo.

Trosky na každém kroku. Ze všech stran se line pach hald odpadků a rozbité kanalizace. Mosul, největší město, které se ocitlo v rukou teroristického Islámského státu. Jeho tříletá krutovláda skončila v roce 2017.

Saad Gergis pozoruje ruiny svého domu. „Chtěl bych se sem vrátit a žít tu, ale celá čtvrť je zdevastovaná. Nic tu nefunguje. Všechno, na co si tu pamatuji, je pryč.“

Když je pomoc vlády nedostatečná

Lidé si stěžují na nedostatečnou pomoc ze strany vlády, aby mohli domy opět postavit. Na přestěhování do okrajových částí města, které neutrpěly takovou zkázu, nemají peníze. Nikdo si ruiny ve Starém městě nechce koupit.

Okrajové, nové části jsou žádanější. „Je lepší si tam něco postavit. I proto, že tak zapomenete na tragédii, která se odehrála ve staré části města,“ říká realitní makléř Maher Al-Naqib. 

Milionový Mosul přišel o svou paměť. O své staré mešity, křesťanské kostely, židovské synagogy. Pryč je i Velká mešita an-Núrí z 12. století se svým slavným 45 metrů vysokým šikmým minaretem přezdívaným Hrbáč. Ruiny zůstaly, život se posunul jinam. Například Oday Hamid se přestěhoval na periferii města. „Před dvěma lety jsme si tady postavili jeden z prvních domů. Ale během jednoho roku tu vyrostlo na tisíc nových stavení.“

Samozvaný Islámský stát byl sice na hlavu poražen, ale Irák nemá na obnovu. A jeho tristní ekonomická situace se jen zhoršila loňským propadem cen ropy a pandemií koronaviru.