Tuniská policie rozháněla demonstranty u parlamentu vodním dělem

Tuniské pořádkové síly použily vodní děla k rozehnání protestujících u parlamentu, informovala agentura Reuters. Podle ní šlo o největší demonstraci proti nerovnosti a policejnímu násilí, které tento měsíc v Tunisku vypukly. Stovky demonstrantů pochodovaly k sídlu zákonodárného sboru ze čtvrti Ittadhámin, kde se už přes týden mladí lidé v noci střetávali s policisty. V blízkosti parlamentu policie umístila zátarasy, aby pochod zastavila. Poslanci mezitím debatovali o rekonstrukci vlády.

„Vláda, která jen používá policii, aby se chránila před lidem, už nemá legitimitu,“ uvedl nezaměstnaný demonstrant Salím bin Saláh.

Protesty propukly na desáté výročí pádu režimu autoritářského prezidenta Zína Abidína bin Alího. Ten odstoupil 14. ledna 2011 po několikatýdenních protivládních protestech, které byly na začátku takzvaného arabského jara a které přinesly Tunisku demokracii. Hospodářský pokles a politická paralýza ale mnohé Tunisany přiměly změnit pohled na výsledky tohoto povstání.

Premiér Hišám Mašíší v úterý v parlamentu navrhl nové složení kabinetu. V pondělí přitom prezident Kaís Saíd takový krok odmítl, protože by podle něj byl protiústavní.

Politický pat trvá v zemi od předloňských voleb

Patová politická situace v Tunisku panuje od voleb z roku 2019, což ztěžuje schopnost vlády řešit horšící se ekonomické problémy, a to jak v souvislosti se zahraničními věřiteli, tak u hlavních odborových svazů, které požadují rozsáhlé reformy. Loni, kdy udeřila pandemie covidu-19, tuniská ekonomika klesla o více než osm procent. Fiskální deficit vzrostl nad 12 procent hrubého domácího produktu (HDP) a veřejný dluh překonal 90 procent HDP.

K nočním střetům mezi demonstranty a policií postupně tento měsíc přibyly také denní demonstrace, na nichž se objevily slogany volající po pádu režimu.

Na úterní demonstraci lidé skandovali hesla proti bezpečnostním složkám. Jejich hněv zesílila pondělní smrt jednoho mladíka, který podle jeho rodiny zemřel, když ho zasáhla lahev se slzným plynem. Někteří opoziční zákonodárci opustili parlament, aby se připojili k protestu.

„Mašíší to tu proměnil v policejní stát… Není práce, není rozvoj, nejsou investice… Jen policie proti lidem,“ uvedl demonstrant Imád, který nechtěl uvést své příjmení.