Írán umístil Trumpa s Pompeem na sankční seznam, viní je z terorismu

Írán zařadil odcházejícího amerického prezidenta Donalda Trumpa a několik členů jeho administrativy na svůj sankční seznam za „terorismus a spáchání nelidských činů“. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s tím, že jde spíše o symbolický krok.

Sankce předpokládají zadržení jakéhokoli majetku dotyčných v Íránu, přičemž není známo, že by některý z vrcholných amerických představitelů v Íránu nějaký majetek měl. Země neudržují diplomatické styky od začátku 80. let a Trumpova administrativa od roku 2018 na Írán uvalovala sankce značně poškozující íránskou ekonomiku.

Írán na seznam zařadil kromě Trumpa také dosavadního ministra zahraničí Mikea Pompea, bývalého ministra obrany Marka Espera i jeho úřadujícího nástupce Christophera Millera, dále ministra financí Stevena Mnuchina nebo šéfku Ústřední zpravodajské služby Ginu Haspelovou.

Pompeo nedávno řekl, že teroristická síť al-Káida má v Íránu novou základnu, což Teherán popřel. Íránský prezident Hasan Rúhání v prosinci o Trumpovi hovořil jako o „tyranovi a teroristovi“. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí v úterý řekl, že důvodem pro zařazení prominentních Američanů na sankční seznam je jejich účast na „teroristických a nelidských aktivitách spáchaných proti Íránu a jeho občanům“.

Trump stáhl v roce 2018 USA z mezinárodní dohody o íránském jaderném programu a sankce zaváděl s cílem přimět Írán vyjednat lepší dohodu, což ale Írán odmítl a začal podmínky dokumentu porušovat také. Trumpův nástupce Joe Biden je ochoten se k dohodě z roku 2015 vrátit, pokud se jí bude Írán striktně řídit.