Papež František vyzval věřící, aby Vánoce oslavili skromně a byli pozorní vůči svým bližním

Papež František o první adventní neděli nabádal v modlitbě Anděl Páně věřící k prostému oslavení letošních vánočních svátků v podmínkách koronavirové pandemie. Vyzval k jednoduchosti, k pozornosti vůči bližním a k modlitbě v kruhu rodiny. Předtím se zúčastnil mše s nově jmenovanými kardinály, mezi nimiž je i první Afroameričan v této funkci.

Nejvyšší představitel katolické církve věřící povzbuzoval, aby za nynější pandemie a ekonomické krize, jež v mnohých lidech vyvolávají strach a obavy, nepodléhali pesimismu a neupadali do apatie a uzavřenosti.

Období adventu je „časem naděje“, zdůraznil papež. „Bůh je na naší straně, aby nás podpořil, aby nás provázel, aby nám dodal odvahy v dobách utrpení a velkých zkoušek,“ dodal.

„Advent je neustálá výzva k naději: připomíná nám, že Bůh je v dějinách přítomen, aby je vedl k jejich konečnému cíli a k naplnění, kterým je Pán Ježíš Kristus,“ uvedl papežův úřad na jeho twitterovém účtu.

Před modlitbou Anděl Páně se František zúčastnil ve Svatopetrské bazilice mše společně s jedenácti ze třinácti nových kardinálů, které ve Vatikánu jmenoval v sobotu. Učinil tak při sedmé konzistoři (shromáždění kardinálů) od svého jmenování do čela katolické církve v roce 2013.

První afroamerický kardinál

Jedním z třinácti nových kardinálů je washingtonský arcibiskup Wilton Gregory, který se stal prvním Afroameričanem, který bude zastávat tuto vysokou funkci v katolické církvi.

Ze současných 128 možných členů papežského volebního sboru jmenoval František 57 procent. Osmnáct z jím jmenovaných pochází ze zemí, jež dosud nikdy zastoupení mezi kardinály neměly. Jak píše agentura Reuters, s každou konzistoří tak Argentinec František zvyšuje šanci na to, že jeho nástupce stejně jako on nebude z Evropy. 

V současné době je celkem 229 kardinálů. Jen 128 z nich, mladších 80 let, smí ale zasedat v konkláve při případné volbě nového papeže.

Wilton Gregory
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia/ČTK/AP