Ázerbájdžánci ve středu vstoupí do Kelbadžaru. Štáb ČT navštívil místní Armény, kteří odmítají odejít

Události: Předávání Kelbadžaru (zdroj: ČT24)

Turecko chce zřídit vlastní pozorovací stanoviště v Náhorním Karabachu, odkud by dohlíželo na dodržování příměří v oblasti. Rusko to odmítá s tím, že se Moskva a Istanbul dohodly na společném ústředí. Ve středu ázerbájdžánská armáda plánuje vstoupit do Kelbadžaru, který je už druhým okresem v rukou Arménů, jenž podle mírové dohody nově připadne Ázerbájdžánu. Odchodem místních Arménů z regionu se v reportáži zabývá zahraniční zpravodaj ČT Karel Rožánek.

Nad vesnicí Čarechtar v okresu Kelbadžar leží zbytky starého arménského kostela. Před válkou v této oblasti žilo více než dvě stě lidí. Většina z nich odešla, a co mohli, vzali s sebou. Domy poté zapálili, ve vesnici zůstala jen hrstka obyvatel. 

„Zatím zůstáváme. Uvidíme, co bude dál, jestli tu půjde žít, nebo ne. Stále jsme tady, nikam nepůjdeme,“ tvrdí jeden z lokálních obyvatel Ararat Bachmanjan. „Tady všude žili lidi. Všude. A teď odešli. Hlavně do Arménie,“ řekl další z místních Vahan Dallachjan. 

Ženy s dětmi oba muži raději poslali do Arménie. Příchodu ázerbájdžánské armády a policie se údajně nebojí. Společně už několik dní žijí v domě s jedinou místností, pro dřevo na topení jezdí nákladním autem hlavně do hor. 

Nedaleko odsud pracovníci místní energetické firmy připravují k odvozu ocelové sloupy elektrického vedení, Ázerbájdžáncům nechtějí nechat vůbec nic. Místní Arméni nyní mají dvě možnosti kam odejít – buď mohou odjet do arménské části Náhorního Karabachu, nebo do Arménie. Po příchodu ázerbájdžánských sil budou v části Kelbadžaru zároveň hlídkovat ruské mírové jednotky.

Již šestý arménský ministr skončil

Agentura Interfax informovala, že arménský ministr hospodářství Tigran Chačatrjan v úterý podal demisi. Podle agentury tak už ve vládě skončilo v posledních dnech šest ministrů ze dvanácti. Kabinet premiéra Nikoly Pašinjana je kvůli nedávnému uzavření dohody o ukončení války o Náhorní Karabach a ztrátě některých oblastí v enklávě pod velkým tlakem.

Od uzavření dohody o ukončení bojů ve vládě už skončili mimo jiné ministr zahraničí Zohrab Mnacakanian, šéf resortu obrany David Tonojan či ministr pro mimořádné situace Feliks Colakjan. Arménská média mezitím informují, že další dva členové Pašinjanova kabinetu –⁠ ministr zdravotnictví a ministr spravedlnosti –⁠ by je měli brzy následovat, píše Interfax.

Nedávná dohoda, kterou zprostředkovalo Rusko, ukončila šestitýdenní boje o Náhorní Karabach, které byly nejhorší od 90. let minulého století. Vyžádaly si patrně tisíce životů. Podmínky dohody, na základě kterých Arménie předá Ázerbájdžánu některé oblasti, jež dosud ovládala, rozzlobily řadu Arménů.