Polsko nadále protestuje proti zákazu potratů. Premiér vyzval k dialogu, bojí se šíření nákazy

Události: Polsko dále protestuje proti zákazu potratů (zdroj: ČT24)

V mnoha polských městech včetně Varšavy opět vyšli do ulic demonstranti bouřící se proti faktickému zákazu potratů. Polská vláda se chystá ztížit přístup k interrupcím po verdiktu ústavního soudu, který došel k závěru, že přerušení těhotenství i v případě těžkého poškození plodu odporuje ústavě. Očekává se, že stanovisko bude v pondělí zveřejněno ve sbírce zákonů, a vstoupí tak v platnost, píše agentura Reuters. Polský premiér Mateusz Morawiecki vedoucí protestů vyzval k dialogu.

Protestující navzdory koronavirovým restrikcím, podle kterých jsou v Polsku zakázána shromáždění více než pěti lidí, zaplavovali ulice měst téměř každý den od vynesení verdiktu. Demonstranti v Katovicích v pondělí podle záběrů televize TVN24 blokovali dopravu v centru.

V Poznani se skupina protestujících postavila do cesty autům i tramvajím a skandovala „Budu chránit své sestry, když je stát neuchrání“. Další lidé drželi v rukou transparenty s nápisy „Tohle je válka“. Ve Vratislavi protestující vyšli do ulic se slogany „Myslím, cítím, rozhoduji“.

I v Polsku roste nákaza

„Žádám vás, abychom společně zasedli k rozhovorům. Ať se naše spory neřeší v ulicích a ať nejsou příčinou dalších infekcí,“ uvedl před začátkem protestů ve videu zveřejněném na Facebooku Morawiecki. Polsko se podobně jako další evropské státy potýká s nárůstem případů koronavirové nákazy, tamní ministerstvo zdravotnictví v pondělí oznámilo přes 15 500 nově nakažených.

Demonstrace v Polsku propukly 22. října, kdy ústavní soud vydal verdikt, podle něhož současná podoba potratového zákona z roku 1993 porušuje ústavu. Soud, složený převážně ze soudců nominovaných vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS), chce změnit tu část zákona, která dovoluje přerušení těhotenství v případě vážných vývojových vad plodu.

Na tyto případy podle statistik připadalo 98 procent legálních potratů v minulých letech. Povoleny mají zůstat interrupce v případě ohrožení života či zdraví matky, anebo pokud je těhotenství důsledkem znásilnění či incestu.