V Číně přibývají pouze desítky nakažených, ostražitost však nepolevuje

Události: Peking oslavuje úspěch v boji s koronavirem (zdroj: ČT24)

Země, odkud se koronavirová nákaza rozšířila do celého světa, zvolila v boji proti epidemii cestu razantních opatření a plošného testování. Za čtvrtek bylo v Číně potvrzeno pouze 25 nových případů koronaviru, o den dřív to bylo 47. Tento údaj byl nejvyšším denním nárůstem za víc než dva měsíce.

Život v Pekingu se vrátil prakticky k normálu. Roušky jsou povinné v dopravě a vnitřních prostorách, mnozí je ale nesundávají nikde. Covid-19 se pořád objevuje v některých městech, naposledy v Kašgaru.

„Je možné, že vypukne další vlna, zejména když virus zmutuje. Ale nebojím se, protože jsme nasbírali zkušenosti. Kvůli úrovni naší medicíny se cítím bezpečně,“ říká pracovnice ve farmaceutickém průmyslu Li Ja-čchi-jung.

Ulice čínských měst jsou plné a v parcích se sportuje, přitvrdila ale kontrola. Namátkově se měří teplota u metra. Budovy i obchody obklopují bariéry. Vstoupit smí jen lidé se zdravotní aplikací. Jediný případ může poslat do karantény celý obytný blok, každý si proto své terirorium střeží.

Zmizely trhy se zeleninou i stánky s jídlem. Zvýšily se hygienické nároky. „Od ledna do června jsme měli zavřeno. Některé restaurace měly kvůli lockdownu problémy a zkrachovaly, ale nám se díky výdejnímu okénku vede dobře. V Pekingu se kvalita jídla dá zajistit. Máme nová hygienická opatření – rozestupy mezi stoly, dezinfekce a tak dále,“ vyjmenovává majitel jedné z restaurací Si-jao Čchun-feng.

Po zatajování nového koronaviru počátkem roku stát zvládá pandemii díky neomezeným pravomocem. Může nařídit tvrdá opatření kdykoli, aniž by se vedla veřejná diskuze. Ostražitost je ale stále všudypřítomná. Náhlá ohniska nákazy Čína řeší rychlými zákroky a plošným testováním. Dokud nebude k dispozici vakcína, koronavirus se bude vracet a lidem nezbývá, než se s ním naučit žít.