Demokratka plánuje zřídit komisi na prověření zdraví Trumpa. Chce vědět, jestli je schopen vést zemi

Události: Demokratský návrh o komisi k prověření Trumpova zdraví (zdroj: ČT24)

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v pátek představila návrh zákona o vytvoření komise, jejímž úkolem by bylo prověřovat schopnost prezidenta vést zemi. Demokratická kongresmanka podle agentury AP trvala na tom, že opatření „není o prezidentu Donaldu Trumpovi“, ale o budoucích nájemnících Bílého domu. Návrh předložený v čase Trumpovy rekonvalescence po koronavirové nákaze označili jeho spojenci za absurdní.

„Zákon ustaví komisi dohlížející na schopnosti prezidenta vykonávat pravomoci a povinnosti vyplývající z jeho funkcí,“ uvedla ve čtvrtek kancelář Pelosiové. Komise by vznikla na základě 25. dodatku americké ústavy, který specifikuje postupy pro případ, že hlava státu není schopna vykonávat své povinnosti.

Dodatek mimo jiné umožňuje zákonem zřízenému orgánu společně s viceprezidentem USA odstavit prezidenta od moci. O nejrůznějších scénářích tohoto typu se v posledních dnech mluví v souvislosti s Trumpovou nákazou koronavirem, po níž byl tři dny hospitalizován.

Pelosiová od prezidentovy diagnózy covidu-19 nastolovala otázky ohledně jeho mentální zdatnosti a volala po větší transparentnosti při informování o jeho zdravotním stavu. V pátek řekla, že návrh zákona není jen reakcí na vývoj z posledního týdne.

„Tohle není o prezidentu Trumpovi, ten bude čelit verdiktu od voličů. Ale ukazuje nám, že je potřeba vytvořit proces pro budoucí prezidenty,“ uvedla šéfka sněmovny. Její postoj nic nemění na tom, že návrh aktuálně nemá žádnou šanci na schválení, neboť americký Senát ovládají Trumpovi republikáni.

Návrh má nulovou šanci uspět, tvrdí zpravodaj

„Absolutně absurdní,“ hodnotil iniciativu lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell. „Je to absurdní návrh,“ dodala mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová. 

I podle zpravodaje ČT Davida Miřejovského má návrh Pelesiové „nulovou šanci“ uspět v Senátu. „Přestože Pelesiová říká, že by se tento zákon nedotkl současného prezidentova mandátu, republikáni ho zcela určitě zamítnou,“ uvedl.

Podle něho demokraté jako hlavní důvod pro přijetí zákona uvádějí, že nikdo pořádně neví, jak Trumpa ovlivňují steroidy nebo dva experimentální léky, které doktoři během několika minulých dnů hlavě státu podali. „Jeho lékaři o tom také nechtějí příliš informovat, protože jde o prezidenta. Ani neuvedli, kdy měl poslední negativní test,“ dodal Miřejovský.