V nejnižším bodě česko-čínských vztahů nejsme, míní Tlapa. Lze prý čekat další reakce

Události, komentáře: Náměstek Tlapa ohledně čínské reakce (zdroj: ČT24)

Česko může očekávat další diplomatické reakce čínského vedení, uvedl náměstek ministerstva zahraničí Martin Tlapa. Zároveň dodal, že se vztahy obou zemí prozatím nenachází „na nejnižším bodu“. Řekl to v pořadu ČT Události, komentáře. Narážel tak na prohlášení čínského ministra zahraničí Wanga I, který v pondělí vzkázal předsedovi českého Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS), že ho „přiměje zaplatit vysokou cenu“ kvůli cestě na Tchaj-wan.

Tlapa čínskou reakci označil za „velmi silnou“, v pondělí si kvůli ní předvolal čínského velvyslance v tuzemsku Čang Ťien-mina. „Sdělili jsme mu, že je nepřijatelné v diplomacii používat výrazů, jako že předseda Senátu musí zaplatit. Je to slovník, který je nepřijatelný, a takto spolu komunikovat nemůžeme,“ popsal jednání Tlapa.

Jeho diplomatický protějšek mu během schůzky následně sdělil, že českou reakci předá Pekingu a čínské vedení o ní bude jednat. „Očekávali jsme, že Peking bude na Vystrčilovu cestu reagovat, ta cesta je pro Čínu citlivá,“ řekl Tlapa. 

Čínské prohlášení podle náměstka ministerstva zahraničí rovněž není vzkazem pouze pro Česko, ale i pro sousední země. Čína si chce zachovat tvář a potřebovala to říct, dodal. Tlapa v pořadu rovněž odhadl, že Peking v budoucnu bude chtít z české strany slyšet ujištění o dodržování politiky jedné Číny.

Vypovězení diplomata by byla příliš silná reakce

Na otázku, zdali by bylo během vyjednávání potřeba vypovědět čínského velvyslance z Česka, odpověděl, že by se jednalo o příliš silnou reakci. „Je to na posouzení, ale já si myslím, že tak silná reakce není nutná. Je důležité, že jsme se ohradili jasně a rychle,“ uvedl Tlapa v pořadu.

Česká strana se podle něho ani nechystá napsat dopis, jako tomu bylo například v říjnu 2016. Tehdy bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) zaslal čínskému vedení takzvaný „dopis čtyř“, kterým se Česko distancovalo od setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlámou. Dopis podepsali čtyři tehdejší nejvyšší ústavní činitelé –⁠ prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). 

Předseda Senátu Vystrčil odletěl na několikadenní návštěvu Tchaj-wanu v sobotu. Doprovází ho asi devadesátičlenná delegace, ve které jsou podnikatelé i další politici. Proti této cestě Čína protestovala už dopředu, Tchaj-wan totiž považuje za svou vzbouřenou kolonii. Proti se ale postavili i vysocí čeští politici včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana.