Slovenská ministryně nabádá ke zhlédnutí videí zaplacených z EU, aby stát nemusel vracet dotaci

Stovky milionů eur stojí Slovensko špatně připravené projekty, dotované z fondů Evropské unie. Tvrdí to současná vicepremiérka a ministryně Veronika Remišová. A nabádá k tomu, aby lidé zhlédli videospoty, které si objednalo bývalé vedení úřadu. Videa totiž musí dosáhnout 100 tisíc zhlédnutí, jinak bude muset Slovensko vracet dotace z EU.

„Když jsme zahájili inventuru čerpání eurofondů, narazili jsme na mnohé problémy, které nám předcházející vláda zanechala. Jedním z nich jsou hrozící korekce. Zjednodušeně to znamená, že eurofondy se sice využily, ale z důvodů chyb, nedostatků či nesplnění cílů je bude muset Slovensko vrátit,“ uvedla v tiskové zprávě na webu ministerstva investic, regionálního rozvoje a informatizace ministryně Remišová.

Za symbolický příklad neefektivně vynaložených eurofondů vicepremiérka označila videospoty za téměř 80 tisíc eur, které si objednal předchůdce ministerstva – Úřad místopředsedů vlády pro investice a informatizaci.

Videa, která měla propagovat využívání eurofondů na informatizaci a digitalizaci státu byla určena pro věkovou kategorii 15 až 30 let. Podmínka ze strany poskytovatele dotace pak činila alespoň sto tisíc zhlédnutí prostřednictvím sociálních sítí. Jinak Slovensku hrozí vrácení dotace.

„Navzdory tomu, že si uvědomujeme nedostatky těchto videí, která jsme zdědili po bývalém vedení, chtěla bych vyzvat lidi, aby si je přehráli a pomohli nám tak dosáhnout 100 tisíc zhlédnutí,“ vyzvala na Facebooku vicepremiérka Remišová.

Ještě než ke zhlédnutí vyzvala, měly spoty jen stovky zhlédnutí. Po 24 hodinách se však počet přehrání zvýšil na více než 38 tisíc.

Slovensko se s korekcemi eurodotací potýkalo i v dřívejších letech. Třeba v období mezi lety 2007 až 2013 vracelo 997 milionů eur, v následující „šestiletce“ pak podle ministerstva bylo nárokováno vrácení 81 milionů eur.