V Mali se jedná o obnovení civilní vlády. Armáda chce tříleté období pro sebe

Delegace Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) se o víkendu dohodla se zástupci vojenské junty v Mali na některých aspektech dalšího směřování země po armádním převratu z minulého týdne. Obě strany to oznámily po nedělních jednáních, přičemž podle agentury Reuters doplnily, že u vícero otázek zatím shoda nepanuje. Podle zdrojů agentury AFP navrhla junta tříleté přechodné období s představitelem ozbrojených sil v čele země.

Armáda se v Mali chopila moci minulé úterý a zajala úřadujícího prezidenta Boubacara Keitu i předsedu vlády Bouboua Cissého. Země předtím několik měsíců zažívala protivládní demonstrace pramenící z protestů opozice proti výsledkům jarních voleb či z nespokojenosti kvůli pokračujícím aktivitám islámských radikálů.

Keita krátce po zadržení rezignoval na prezidentskou funkci a armádní vzbouřenci ohlásili, že chtějí politickou změnu a uspořádání nových voleb v „rozumném termínu“.

Zatímco v Mali mnozí slavili, ze zahraničí přicházela vyjádření odsuzující převrat. Nesouhlas s ním vyjádřily i země patnáctičlenného bloku ECOWAS, který nyní zprostředkovává vyjednávání s cílem obnovit v zemi civilní správu. Delegace vedená exprezidentem Nigérie Goodluckem Jonathanem je v Bamaku od soboty, píše Reuters.

„Byli jsme schopni se shodnout v několika bodech, zatím ale ne ve všech diskusích,“ řekl Jonathan médiím po dlouhé schůzce s představiteli junty v čele s plukovníkem Assimim Goitou. Mluvčí junty zase ohlásil „kompromis v určitých aspektech“, ani jedna strana ale nebyla konkrétnější.

Jednání v metropoli Mali budou v pondělí pokračovat. AFP s odvoláním na zdroje na obou stranách uvedla, že junta navrhuje ustavení dočasné vlády složené převážně z důstojníků a vedené zástupcem armády. Ta by zemi vedla tři roky s cílem „přezkoumat základy malijského státu“.

Kromě podmínek návratu k civilní vládě se vyjednává také o vývoji sankcí ze strany ECOWAS a o osudu zadržovaného Keity. Junta podle informací AFP připouští ukončení vazby exprezidenta.