Indie zakázala desítky čínských aplikací. Škodí prý „svrchovanosti a bezpečnosti státu“

Indie zakázala 59 převážně čínských mobilních aplikací včetně TikToku firmy ByteDance a WeChatu společnosti Tencent. Jde zatím o nejdůraznější krok zaměřený proti Číně v online prostoru od doby, co mezi oběma zeměmi tento měsíc vypukla pohraniční krize v oblasti Himálaje.

Indické ministerstvo technologií vydalo prohlášení, v němž uvedlo, že zakázané aplikace „škodí svrchovanosti a celistvosti Indie, indické obraně, bezpečnosti státu i veřejného pořádku“. Po tomto nařízení budou muset firmy Google a Apple odstranit zmíněné aplikace z indických verzí svých mobilních obchodů.

Očekává se, že zákaz bude velkou ranou pro takové čínské firmy, jako je ByteDance, které vsadily na Indii coby jeden z největších trhů pro webové služby na světě. ByteDance, která sídlí v Pekingu, měla v plánu v Indii investovat miliardu dolarů. Mezi dalšími zakázanými aplikacemi je prohlížeč UC skupiny Alibaba nebo dvě aplikace firmy Xiaomi.

Indická armáda v oblasti Ladákhu
Zdroj: Reuters

Řež na sporné hranici

Čína a Indie spolu mají 3500 kilometrů dlouhou hranici v oblasti Himálaje a vedou vleklý územní spor v místech, kde neexistuje oboustranně uznaná hraniční čára.

V polovině června konflikt v hornaté oblasti Ladákhu vyústil ve střet, při kterém zemřelo 20 indických vojáků. Podle Indie měly ztráty na životech obě strany, Peking však žádná úmrtí oficiálně nepotvrdil. Šlo o první smrtelný střet mezi těmito asijskými jadernými mocnostmi za posledních 45 let.