Londýn je podle Johnsona připraven na australský model vztahů s EU. Ten je velmi volný

Pokud se Británie nedohodne s Evropskou unií na podobě budoucích vztahů, je Londýn připraven nahradit těsné vazby s Bruselem volným partnerstvím australského typu. Britský premiér Boris Johnson to podle agentury Reuters v sobotu řekl svému polskému protějšku Mateuszovi Morawieckému. Austrálie nemá s EU uzavřenu žádnou všeobecnou obchodní smlouvu, výměna zboží se tak většinou řídí pravidly Světové obchodní organizace (WTO).

Británie opustila evropský blok po složitém vyjednávání 31. ledna. Během nynějšího přechodného období, které vyprší na konci letošního roku, zůstává země součástí jednotného unijního trhu i celní unie. Vyjednávači nyní diskutují o podmínkách dohody o volném obchodu.

Názory obou stran jsou rozdílné. Británie usiluje o co největší hospodářskou i politickou nezávislost v kombinaci s co nejširším přístupem na unijní trh. EU podmiňuje otevření pro britské firmy tím, že budou dodržovat kontinentální pravidla. Přiblížit postoje se má pokusit další kolo rozhovorů, které začne v nadcházejícím týdnu. Čas na dosažení dohody se ale krátí. Do konce června lze rozhodnout o prodloužení přechodného období.

„(Johnson) řekl, že Spojené království bude k vyjednávání přistupovat konstruktivně, zároveň ale bude připravené opustit přechodné období za australských podmínek, pokud nebude možné dosáhnout dohody,“ píše úřad britského premiéra v prohlášení.

Austrálie má s Unií velmi volné obchodní vztahy. Ačkoli pro některé kategorie zboží existují dohody, většina obchodu se řídí pravidly WTO.