Řekové podle novinářů odtahují čluny s uprchlíky na volné moře. Porušují tím evropské právo

Události: Řekové odtahují čluny s uprchlíky (zdroj: ČT24)

Řecká vláda čelí obviněním z nelegální deportace běženců. Podle řady svědectví násilně odtahuje čluny s migranty ze svých vod v Egejském moři. „Neovladatelné čluny s uprchlíky nechali Řekové na volném moři, zpátky na pobřeží je dostala až turecká strana,“ uvedl zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský. OSN a Evropská komise žádají vyšetřování – Řecko nařčení odmítá.

Dříve získala svědectví o nehumánním chování řecké strany západní média – například německý Der Spiegel. Řecko podle nich prokazatelně porušuje evropské právo. Atény ale vinu odmítají. „Opakují, že tyto zprávy se nezakládají na pravdě. Novináři, kteří se problematikou zaobírají, často dostávají nálepku, že šíří tureckou propagandu,“ uvedl zpravodaj Václav Černohorský. 

Podobných případů přibývá od letošního března, kdy Turecko jednostranně vypovědělo migrační dohodu s Evropskou unií. „Můžeme na Egejském moři pozorovat to, co se dříve dělo na pozemní hranici. Migranti, kteří se dostali na hranici, byli zadrženi maskovanými muži a naloženi do neoznačených dodávek,“ říká Černohorský. Podobný postup probíhá za pomocí člunů i na moři.

Meziročně klesl počet uprchlíků, kteří se dostali přes hranice, téměř o polovinu. Důvodem je mimo jiné i pandemie koronaviru. Napětí na hranici částečně vyřešila turecká strana, která lidi, kteří se na ní vyskytovali, odvezla nákladními auty do karantény – po pandemii jim ale k pohybu směrem do Evropy bránit nebude.