V Severní Karolíně vyhrál primárky 24letý podnikatel. Může se stát nejmladším republikánem v Kongresu

Americké kongresové primárky v Severní Karolíně v úterý vyhrál 24letý podnikatel Madison Cawthorn. Informoval o tom deník The Hill. Mladý republikán má podle listu velkou šanci usednout do kongresového křesla po bývalém senátorovi Marku Meadowsovi, který nyní působí v Bílém domě jako vedoucí štábu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Stal by se tak nejmladším republikánem, jemuž by se něco takového povedlo.

Madison Cawthorn v primárkách porazil místní realitní makléřku Lyndu Bennettovou, jejíž kampaň podporoval Meadows společně s Trumpem. Republikánská aktivistka získala 23 procent hlasů, k vítězství nad Cawthornem jí však chybělo bezmála třicet procentních bodů.

The Hill píše, že mladý republikán je „horkým kandidátem“ na výhru v listopadových volbách. O místo v Kongresu se v nich utká s Moe Davisem, bývalým příslušníkem amerických leteckých sil v důchodu. Ten demokratické primárky vyhrál v březnu.

Cawthornova výhra reprezentuje také vítězství proti kandidátovi, kterého podporoval Trump, píše The Hill. Podle deníku je americká hlava státu totiž známá tím, že při podpoře v primárkách sází zejména na kandidáty, u kterých si je jistá, že vyhrají.

Cawthorn byl v minulosti těžce zraněn při autonehodě, po které zůstala část jeho těla ochrnutá. Republikánský kandidát se nyní pohybuje na invalidním vozíku.