Omezený počet poutníků a přísná opatření. Do Mekky se letos podívají jen Saúdové

Saúdská Arábie letos kvůli koronaviru zakáže cestování na pouť do Mekky ze zahraničí. Hadždž, jak se velká pouť v arabštině nazývá, tak bude umožněna nanejvýš tisícům občanů a stálých obyvatel Saúdské Arábie. Rijád tak chce zajistit dodržování vzdáleností mezi lidmi. Loni hadždž podniklo 2,5 milionu věřících z celého světa.

Saúdskoarabský ministr pro hadždž Muhammad Bintin uvedl, že vykonat velkou pouť bude letos umožněno jen „malému a velmi omezenému“ počtu lidí žijících v království. Cílem je zajistit dodržování bezpečných rozestupů.

„Počet se možná bude pohybovat v tisících. Probíhá revize, takže by to mohlo být tisíc, méně nebo trochu více,“ uvedl při virtuální tiskové konferenci. Další činitelé sdělili, že lidé starší 65 let letos hadždž vykonat nemohou.

Poutníky čeká karanténa

Všichni poutníci a ti, kteří byli vysláni jako zástupci, budou muset před vykonáním pouti a po ní podstoupit karanténu. „Je to velmi citlivá operace a spolupracujeme s experty z ministerstva zdravotnictví,“ uvedl Bintin a zdůraznil, že je nutné chránit životy a zdraví poutníků.

Velkou pouť (hadždž) má vykonat aspoň jednou za život každý muslim, jestliže mu to zdraví a finanční situace dovolí. Jinak má za sebe do Mekky aspoň vyslat zástupce. Mnoho muslimů z celého světa ale bude muset pouť odložit na příští rok.

Ačkoliv rozhodnutí o omezení letošní účasti se očekávalo, v devadesátileté historii Saúdské Arábie je bezprecedentní. V praxi totiž zakazuje muslimům, kteří v království nežijí, aby tam odjeli vykonat pouť.

„Hadždž víza“

Za běžné situace každá země dostává kvótu na zvláštní hadždž víza s ohledem na to, jak početnou má muslimskou populaci. Na nejvíce víz má nárok Indonésie – asi 221 tisíc.

Žadatelé o poutní vízum v zemích, jako jsou Egypt, Pákistán či Indie, si někdy musí připlatit, mít kontakty na místní činitele či zkrátka trpělivě několik let čekat, píše AP. Pákistán běžně do Mekky vysílá zhruba 180 tisíc poutníků, letos zemi podle tamních úřadů budou zastupovat pákistánští diplomaté žijící v Saúdské Arábii.

Saúdská Arábie své hranice cizincům uzavřela koncem února ve snaze zpomalit šíření koronaviru. Dříve letos vláda dočasně zakázala menší poutě umra a zavedla téměř tři měsíce trvající zákaz vycházení v Mekce, uzavřela mešity během postního měsíce ramadánu a omezila ekonomické aktivity.

V regionu nicméně země nadále patří k místům s nejvyšším výskytem nákazy, koronavirus se tam dosud potvrdil u 161 tisíc lidí,z nichž 1307 zemřelo.