V Polsku vrcholí prezidentská kampaň. Průzkumy favorizují Dudu a Trzaskowského

Zpravodaj ČT v Polsku: Duda má podporu čtyřiceti procent voličů (zdroj: ČT24)

Podle aktuálních průzkumů postoupí z nedělního prvního kola polských prezidentských voleb úřadující hlava státu Andrzej Duda a kandidát opozice Rafał Trzaskowski. Prezident Duda finišuje kampaň návštěvou Bílého domu, což ve vládní straně Právo a spravedlnost vyvolalo mírné znepokojení. Poláci měli původně hlasovat už 10. května, kvůli koronaviru se ale termín posunul na 28. června.

„Vypadá to, že si Andrzej Duda nějaký konkrétní výsledek z jednání ve Washingtonu odveze. Nejspíš půjde o to, že se navýší přítomnost amerických vojáků,“ říká zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé.

Původně mělo do Polska přijít tisíc vojáků, nyní to vypadá, že jich budou dva tisíce. Mathé upozorňuje, že samotný fakt, že Trump hostí právě Dudu, bude mít velký efekt. „Ta slibovaná základna, takzvaná Fort Trump, ale z toho jednání nevzejde,“ dodává Mathé.

Nervozita vládní strany

Ukázat se po boku amerického prezidenta je podle polských médií důležité nakopnutí do prvního kola. Podle Mathého ale není jisté, jestli si Dudovu návštěvu budou voliči pamatovat i v druhém kole.

„Podle kuloárních informací panují v Právu a spravedlnosti obavy, že mohou ty dva nebo tři dny Dudovi uškodit,“ říká zpravodaj. Vládní strana, jíž je Duda blízkým spojencem, má obavy, že dva až tři dny, které prezident stráví mimo zemi, budou mít velké dopady. Kontaktní kampaň je totiž i přes koronavirou pandemii stále velmi důležitá.

Polský prezident na předchozí návštěvě Bílého domu
Zdroj: ČTK/AP/Evan Vucci

Volba má jasného favorita i vyzyvatele

Průzkumy zatím uvádějí, že se Duda pohybuje okolo čtyřiceti procent a Trzaskowski těsně pod třiceti procenty. „Obecně se soudí, že pokud se Rafału Trzaskowskému podaří překonat třicet procent, bude to velmi dobrá výchozí pozice do druhého kola. Elektorát uvidí, že je šance, aby Trzaskowski porazil kandidáta vládnoucí strany,“ vysvětluje Mathé.

Zároveň jakýkoli výsledek pro Dudu pod čtyřicet procent by se mohl považovat za dílčí neúspěch. Podpora totiž současnému prezidentovi klesla, ještě před pár týdny to vypadalo, že vyhraje volby hned po prvním kole. 

Podle průzkumů by na třetím místě měl skončit katolický publicista Szymon Hołownia, který se profiluje jako nezávislý a nepolitický kandidát. Podle Matthého je jeho elektorát velmi podobný Trzaskowského. Dalším kandidátem je lídr lidovců Władysław Kosiniak-Kamysz, jehož voliči by mohli v druhém kole částečně přejít k Dudovi a částečně k Trzaskowskému.

Případné druhé kolo těchto dvou politiků bude podle všeho velmi těsné a bude záležet na tom, kam se přelijí sympatizanti neúspěšných kandidátů.

„Možná nejdůležitější bude sledovat, jak se zachovají voliči ultrapravicového kandidáta na prezidenta Krzysztofa Bosaka, který kandiduje za své hnutí Konfederace,“ uvedl Matthé. Podle mnohých komentátorů a analytiků je nepravděpodobné, že by jeho příznivci mohli v druhém kole volit Trzaskowského.

Za posledního relevatního kandidáta Mathé uvádí zástupce levice Roberta Biedrońe. Toho sice volí především liberálové, ale sám dopředu avizoval, že Trzaskowského nepodpoří.

Události: Prezidentské volby v Polsku (zdroj: ČT24)