Čína posiluje sledování svých občanů. Sbírá DNA desítek milionů lidí

Události ČT: Čína posiluje sledování svých občanů (zdroj: ČT24)

Komunistická Čína posiluje sledovací systém vlastních občanů o databázi DNA. Sbírá vzorky desítek milionů mužů a chlapců. Podrobnosti shromáždila studie Australského institutu pro strategickou politiku. Budování národní databáze DNA začalo v roce 2017.

Policie sbírá vzorky krve mužů a chlapců zejména na venkově, kde mají lidé nižší vzdělání, mají menší přístup k informacím a netuší, jaký to může mít dosah, takže neodporují. Vzorky krve policie často odebírá přímo ve školách.

Lidé nevědí proč a většinou se ani neptají, protože kdyby odmítli, tak se dostanou na černou listinu a do problémů –⁠ například nebudou smět cestovat nebo jim znemožní přístup do nemocnice.

Čína říká, že vzorky potřebuje k boji s kriminalitou. Ale kritici upozorňují, že může databázi zneužít –⁠ například proti příbuzným disidentů nebo kohokoli, kdo se znelíbí.

Sběr vzorků se v první fázi soustředil na národnostní menšiny, třeba Ujgury, a skupiny, které režim považuje za potenciálně destabilizující, jako jsou migranti v některých částech Číny.

Podle Číny jde o bezplatný zdravotní program

Na shromažďování vzorků DNA, otisků prstů a dalších biometrických údajů obyvatel neklidné Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang upozornila už v prosinci roku 2017 organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW), která to označila za hrubé porušení mezinárodních norem.

„Tato data lze použít ke sledování osob na základě jejich etnické příslušnosti, náboženského vyznání a názorů,“ uvedla HRW. Čínské úřady podle ní vytvářejí i databázi vzorků duhovky či krevních skupin. Kritici poznamenávali, že ze Sin-ťiangu se tak stává „vězení pod otevřeným nebem“.

„Shromažďování biometrických údajů je o to znepokojivější, že je prováděno pod záminkou bezplatného zdravotního programu,“ prohlásila už tehdy šéfka HRW pro Čínu Sophie Richardsonová.

Muslimští Ujguři si dlouhodobě stěžují na kulturní a náboženský útlak ze strany Pekingu a na masivní přistěhovalectví etnických Chanů (Číňanů) do oblasti.

Sin-ťiangem čas od času zmítají nepokoje, které Peking přičítá islamistům usilujícím o vytvoření samostatného státu s názvem Východní Turkestán. Za poslední roky si násilí vyžádalo stovky obětí.

Přestože databáze teprve vzniká, její obsah se už začleňuje do rozsáhlého sledovacího systému Skynet. Ten se opírá o sběr dat z kamerových systémů s umělou inteligencí a v některých místech ho úřady spojují i s projektem „Bystré oči“. To je program, který povzbuzuje lidi na venkově, aby sledovali a udávali svoje sousedy.