Dvakrát víc lidí než před desetiletím uteklo před pronásledováním a konflikty. Většinou míří k sousedům

Podle zprávy, kterou ve čtvrtek vydal Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR), žije na planetě mimo své domovy z důvodů opodstatněných obav o vlastní bezpečnost aktuálně téměř 80 milionů lidí. To je více než procento celosvětové populace. Údaj je o devět milionů lidí vyšší než loňský a téměř dvojnásobný oproti stavu v roce 2010.

Úřad odhaduje, že koncem loňského roku bylo ve světě 79,5 milionu lidí, jež lze řadit mezi uprchlíky, žadatele o azyl a lidi, kteří žijí ve svých zemích, ale mimo své bydliště a s ubývající nadějí na návrat.

„Jedno procento světového obyvatelstva se nemůže kvůli válkám, pronásledování, porušování lidských práv a dalším formám násilí vrátit domů,“ sdělil vysoký komisař OSN Filippo Grandi.

„Více konfliktů, více násilí“

Od roku 2012 čísla oproti předchozímu roku stále stoupají, což podle něj znamená, že „bylo více konfliktů, více násilí“ a že se dostatečně nehledá politické řešení, jež by krize ukončilo. Grandi vyvrátil představu, že se většina běženců snaží dostat na Západ, když řekl, že 73 procent z nich míří do sousedních zemí.

Šanci nově se usadit v jiné zemi loni dostalo 107 tisíc uprchlíků, což je méně než v předchozím roce. „USA dramaticky omezily přijímání uprchlíků, nejvíce jich dnes přijímá Kanada,“ řekl Grandi. Z přehledu vyplývá, že Kanada loni přijala 31 100 lidí s právem na ochranu, USA 27 500 a Austrálie 18 200.

Z údajů obsažených ve zprávě Global Trends také vyplývá, že 30 až 40 procent z lidí na útěku pobývá v uprchlických táborech.

UNHCR má informaci o 3,7 milionu Venezuelanů, kteří jsou v cizině a tvoří po Syřanech největší uprchlickou skupinu vůbec. Mnozí odešli do Kolumbie, Peru, Brazílie, Ekvádoru a Chile. Od dubna se jich na 30 tisíc vrátilo.

Loni nově úřad zaznamenal 11 milionů uprchlíků

„Mezinárodní komunita je tak rozdělená a tak neschopná dohodnout se na míru, že se situace nadále zhoršuje. Obávám se, že příští rok to bude ještě horší,“ řekl Grandi.

Z podrobnějšího přehledu vyplývá, že loni jeho úřad zaznamenal nově 11 milionů uprchlíků. Většina pochází ze Sýrie, Venezuely, Afghánistánu, Jižního Súdánu a Barmy. Grandi řekl, že kdyby se svět sjednotil a spojil politickou vůli i zdroje na pomoc těmto zemím, vyřešilo by to „více než půlku světových problémů“, jež souvisejí s uprchlíky.