Afghánec, který vraždil v Rakousku u hranic s Českem, dostal doživotí

Afghánského žadatele o azyl, který loni v říjnu v severorakouské obci Wullowitz u jihočeských hranic ubodal dva lidi, v pátek poslal soud v Linci na doživotí do vězení. Případ vyvolal velkou pozornost nejen v Rakousku, ale také v České republice. Zpočátku totiž nebylo vyloučeno, že se muž pokusí utéct do Česka, proto byla tuzemská policie v pohotovosti.

Soudní porota uznala vinu 33letého Afghánce jednomyslně. Verdikt ale není pravomocný, odsouzený se odvolal. Soud vedle doživotního trestu nařídil muži zaplatit za citovou újmu rodinám obou zavražděných částky v rozmezí pět až deset tisíc euro (až 266 tisíc korun). I proti těmto nárokům se chce Afghánec odvolat.

Jako polehčující okolnost soud uznal přiznání muže, za přitěžující naopak to, že se naráz dopustil tří trestných činů. Vedle dvou vražd, které soudce označil za velmi brutální a chladnokrevné, se Afghánec za použití zbraně zmocnil auta jedné z obětí.

Afghánec nejprve nožem zabil pracovníka ubytovny pro žadatele o azyl a poté při útoku ubodal místního zemědělce, s jehož autem odjel.

Krátce poté ho policie dopadla v Linci. Úřady ubytovnu ve Wullowitzu, ve které žilo asi dvacet žadatelů o azyl a ve které v minulosti bydlel i útočník, nechaly mezitím uzavřít, což požadovali obyvatelé obce.