Začala schůze čínského parlamentu. Zákonodárci zřejmě pochválí počínání strany během epidemie

Začalo zasedání čínského zákonodárného sboru (zdroj: ČT24)

V Pekingu v pátek začalo každoroční zasedání čínského zákonodárného sboru. Parlament se vzhledem k pandemii covidu-19 sešel po zhruba dvouměsíčním odkladu. Úvodem čínský premiér Li Kche-čchiang oznámil, že si země letos nestanoví cíl růstu HDP. Klíčovým bodem je také zveřejnění vojenského rozpočtu. Kontroverze pak budí záměr Pekingu zavést nový zákon o národní bezpečnosti v Hongkongu. 

Všečínské shromáždění lidových zástupců kvůli koronaviru zasedá za přísných preventivních opatření, včetně povinných testů všech účastníků. Jednání potrvá místo obvyklých deseti dnů jen týden.

„Je omezena také přítomnost novinářů, kteří se s delegáty mohou spojovat pouze on-line. S výjimkou vybraných státních médií nemají na zasedání přístup,“ poznamenala zpravodajka České televize v Asii Barbora Šámalová. Na zasedání je podle ní tentokrát méně i zahraničních diplomatů, kteří jsou obvykle zváni jako pozorovatelé. 

Čína si letos nestanoví cíl růstu HDP

Na úvod plenárního zasedání oznámil premiér Li Kche-čchiang, že si země nestanoví cíl růstu hrubého domácího produktu (HDP) na tento rok. Podle agentury Reuters je to poprvé od roku 1990, kdy si kabinet nevytkne žádný cíl ohledně růstu hospodářství.

„Naše země čelí určitým faktorům, které je obtížné předpovídat,“ řekl předseda vlády ve svém hodinovém projevu s odkazem na koronavirovou pandemii a z ní vyplývající problémy v čínské i světové ekonomice. 

„Z toho, co už několik týdnů píší státní média, je jasné, že se priority v Číně mění. Už prioritou není vysoký hospodářský růst, ale udržení sociální stability,“ poznamenala Šámalová s tím, že dalším cílem je také zabránění růstu míry nezaměstnanosti.

Události: Čínský sjezd (zdroj: ČT24)

Zvládnutí epidemie jako úspěch čínských komunistů

Číně se podařilo dostat šíření nákazy pod kontrolu a podle oficiálních údajů přibývají v posledních týdnech pouze jednotky případů denně. „My, synové a dcery čínského národa, jsme stáli společně ve složitém počátečním období a vztyčili jsme Velkou zeď solidarity,“ řekl na zasedání premiér. „Dosáhli jsme rozhodujícího vítězství,“ dodal.

Podle Šámalové je pravděpodobné, že Čína nejenom vyzdvihne úspěchy tamní komunistické strany ohledně zvládnutí epidemie, ale že i naopak zdůrazní neúspěch Západu. „Čínská propaganda využívá tuto situaci k vyzdvihování čínského politického systému a jeho nadřazenosti oproti západním systémům,“ dodala. 

Ke klíčovým bodům zasedání by mělo jako každý rok patřit i mezinárodně očekávané zveřejnění vojenského rozpočtu. Ten se podle Šámalové zvýší o 6,6 procenta. „Je to o něco pomalejší růst než loni, kdy to bylo 7,5 procenta,“ uvedla zpravodajka s tím, že skutečné vojenské výdaje jsou však tajné.

„To číslo je však zajímavé, protože naznačuje, jak agresivně by se Čína mohla chovat ve svém teritoriu – především v Jihočínském moři – a s jakou intenzitou bude budovat svoje vojenské svaly,“ dodala Šámalová. 

Počítá se také se schválením prvního občanského zákoníku, jenž například posílí ochranu majetkových práv s cílem přimět soukromý sektor k větším investicím potřebným k oživení koronavirovou krizí postižené ekonomiky.

Otázka Hongkongu

Čínský parlament dále oznámil, že prosadí zákon o národní bezpečnosti v Hongkongu. Hlasovat o něm bude příští týden. „Je zjevné, že Pekingu došla s Hongkongem trpělivost,“ poznamenala Šámalová.

Záměr Pekingu vyvolal velkou – především mezinárodní – pozornost a kritiku. Norma má zabránit „podvratné činnosti a separatistickým aktivitám“. Hongkongští aktivisté v reakci na to vyzvali k protestům.