Výtka z Bruselu: Komisi se nelíbí vouchery místo dovolených. Lidé mají právo na vrácení peněz, vzkazuje eurokomisařka

Evropská komise si stěžuje na postup Česka v otázce turistických voucherů. Ministerstvu pro místní rozvoj proto odeslala vytýkací dopis, ve kterém Česko varuje před principem obsaženým v takzvaném „lex voucher“. Podle tohoto zákona až do konce srpna příštího roku nemusí cestovní kanceláře vracet peníze za neuskutečněné zájezdy. Komise Česku připomíná, že podle platných spotřebitelských pravidel musí mít zákazník právo na vrácení peněz, pokud se tak rozhodne.

„Komise zasílá členským státům dopisy týkající se vydávání voucherů, aby zajistila, že budou dodržovány právní předpisy v oblasti práv cestujících,“ uvedl pro ČT mluvčí Komise Christian Wigand. Podle informací ČT Evropská komise dopis odesílá celkem do třinácti zemí Unie.

„Dopisy adresujeme těm členským státům, kde vidíme problémy s dodržováním právních předpisů EU, a to včetně náznaku, že budeme zvažovat řízení pro porušení práva v případech, kdy členské státy rychle nedodrží právní předpisy EU,“ dodal Wigand.

Podle něj tento dopis ještě neznamená, že Komise zahájí řízení pro porušení práva. „Nebudeme ale váhat s přijetím opatření, pokud příslušné členské státy rychle nesplní požadavky,“ dodal. Pokud by tedy státy včetně Česka výtky Komise odmítly, mohla by unijní exekutiva zahájit řízení, které může skončit až u soudu EU.

  • Cestovní kanceláře v Česku mají nově podle zákona možnost odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Klienti místo peněz dostanou poukazy.
  • Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit takzvaná ochranná doba. Klienti, kteří do tohoto data poukaz nevyužijí, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh.
  • Poukazy budou chráněny zárukou pro případ úpadku cestovní kanceláře.

Právo na vrácení peněz

Právě o dodržování současných pravidel, podle kterých musí mít zákazník právo na vrácení peněz, mluvila ve středu místopředsedkyně Evropské komise pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. „Výchozím bodem pro nás je, že evropští zákazníci mají právo na vrácení peněz, pokud si to přejí,“ prohlásila.

Doprava a turistika patří k odvětvím nejhůře zasaženým omezeními, která souvisejí se současnou pandemií. Evropská komise se snaží pomoci firmám, kterým v mnoha případech hrozí krach, což podle Bruselu ohrožuje desetitisíce pracovních míst. Cestovní ruch se na hrubém domácím produktu Evropské unie podílí asi z deseti procent a zaměstnáno je v něm 12 procent lidí.