Republikáni uspěli v doplňovacích volbách v Kalifornii. Po víc než dvaceti letech získali křeslo od demokratů

Republikánská strana poprvé po více než dvou desetiletích získala v liberálním americkém státě Kalifornie kongresové křeslo, které dosud patřilo demokratům. Ve čtvrtek to k výsledkům doplňovacích voleb do Sněmovny reprezentantů USA napsal portál BBC. Voliči tento týden vybírali nástupce demokratické kongresmanky Katie Hillové, která loni na podzim odstoupila kvůli sexuálnímu skandálu.

Prezident Spojených států Donald Trump úspěch republikána Mikea Garcii označil za obrovské vítězství. Výsledek americká média i komentátoři považují za jeden z ukazatelů poměru sil mezi republikány a demokraty před nadcházejícími listopadovými kongresovými a prezidentskými volbami.

Garcia, někdejší pilot amerického námořnictva, se v úterních doplňovacích volbách střetl s demokratkou Christy Smithovou, která je členkou kalifornského zákonodárného sboru.

Hlasování vyhrál Garcia, kterého podpořilo 56 procent voličů, Smithová dostala 44 procent hlasů a porážku již uznala. „Velké kongresové vítězství v Kalifornii pro Mikea Garciu, bereme si zpět křeslo od demokratů. Je to poprvé za mnoho let, co se kalifornský mandát demokratů vrátil republikánům,“ napsal na Twitteru Trump.

obrázek
Zdroj: ČT24

 Podle BBC je to první takový úspěch republikánů od roku 1998. Sněmovní křeslo, které Garcia získal, republikáni ztratili v kongresových volbách v roce 2018.

Smithová se Garciovi znovu postaví na podzim

Smithová sice porážku uznala, zároveň ale prohlásila, že se s Garciou střetne v listopadu v řádných kongresových volbách. Garciův mandát totiž platí do konce ledna nadcházejícího roku, kdy po listopadových řádných volbách zasedne Sněmovna reprezentantů v novém složení. „Nepochybuji, že společně v podzimních volbách zvítězíme,“ vzkázala Smithová svým příznivcům.

Kalifornští voliči vybírali nástupce demokratické kongresmanky Katie Hillové. Dvaatřicetiletá bisexuálně orientovaná Hillová byla dlouho považována za výraznou postavu v nastupující mladé generace demokratů. Zlom v její kariéře ale přinesl loňský bouřlivý rozvod s jejím tehdejším manželem.

Na veřejnost tehdy unikly její intimní snímky a také informace o jejím sexuálním životě. Konzervativní média mimo jiné vytýkala Hillové, že v minulosti udržovala společně s manželem milostný vztah s mladou členkou svého volebního štábu a že měla poměr i s asistentem. Hillová první vztah přiznala, druhý ale popřela.