Po více než měsíci vylétla z Gazy raketa, Izrael reagoval odvetnou palbou

Z palestinského Pásma Gazy byla ve středu časně ráno vypálena na Izrael raketa, která skončila v poli blízko za hranicí. Izraelci v odvetné palbě zasáhli tři vojenské cíle hnutí Hamas, které Pásmu Gazy vládne. Palestinská raketa ani odvetná palba nikoho nezranily, informovala agentura AFP.

O vypálení rakety i odvetné reakci informovala izraelská strana. Z Pásma Gazy, kde působí kromě Hamasu i další radikální či teroristické skupiny, se k vypálení rakety nikdo nepřihlásil. Vojenské křídlo Hamasu pouze ohlásilo smrt svého člena, kterého zavalil zřícený tunel. 

Raketový útok byl první od konce března, kdy se obě strany soustředily na zastavení šíření koronaviru. Izrael nyní začal omezení proti šíření koronaviru uvolňovat. K preventivním opatřením přikročil i Hamas, který nechal v Pásmu Gazy zavřít mešity a školy a zakázal shromažďování. V Izraeli se potvrdilo zhruba šestnáct tisíc případů nákazy, v Pásmu Gazy sedmnáct. 

Hamas také souhlasil s tím, aby skupina lékařů z Gazy podstoupila epidemiologické školení v Izraeli, a zrušil pravidelné demonstrace u hraničního plotu. Podle webu listu Ha'arec se jedná i o výměně vězňů.

Na začátku dubna nicméně bezpečnostní složky v Gaze zatkly několik palestinských mírových aktivistů, kteří se zúčastnili on-line konference se svými izraelskými protějšky, s nimiž hovořili o společných tématech včetně pandemie. Zadržení čelí v Gaze obvinění z vlastizrady.

Hamas ovládá Gazu třináct let

Hamas se Pásma Gazy zmocnil v roce 2007, zatímco umírněnější hnutí Fatah si podrželo vládu na Západním břehu Jordánu. V roce 2006 Hamas sice vyhrál volby na palestinských územích, odmítl se ale vzdát násilí. To mělo zásadní dopad na to, jak byl vnímán mezinárodním společenstvím, které zavedlo sankce a doufalo v brzké konání nových voleb.

O rok později se Hamas nakonec po souboji s konkurenčním Fatahem, který s ním nechtěl zůstat v koalici, ujal moci v Pásmu Gazy. Hamas neuznává izraelský stát a v uplynulé dekádě spáchal proti Izraelcům řadu útoků. Izrael, Spojené státy a EU považují Hamas za teroristickou organizaci.

Hamas nicméně s Izraelem měsíce vede nepřímé rozhovory zprostředkované Egyptem, Katarem a představiteli OSN. Cílem je zmírnit izraelskou a egyptskou blokádu Gazy výměnou za klid na hranicích.