Italští epidemiologové věří, že země má to nejhorší za sebou

Události: Vývoj epidemie koronaviru ve světě (zdroj: ČT24)

V Itálii zemřelo za poslední den 681 lidí nakažených koronavirem, což je nejméně za téměř dva týdny. Mírně také klesl počet lidí, kteří vyžadují intenzivní péči. I když počet nově nakažených v porovnání s pátkem narostl, epidemiologové předpokládají, že jejich země už má vrchol nákazy za sebou. Počty nově nakažených a mrtvých by se nyní podle jejich předpokladů měly držet zhruba na stejné úrovni a následně začít klesat. Počty obětí se podle posledních údajů ustálily také ve Španělsku, naopak ve Velké Británii a Spojených státech dál výrazně rostou.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Podle Univerzity Johnse Hopkinse byla nákaza koronavirem potvrzena u milionu a téměř 188 tisíc lidí. Více než 64 tisíc lidí nemoci COVID-19 podlehlo a téměř 246 tisíc lidí se z ní uzdravilo.
  • Státem s největším počtem nakažených jsou Spojené státy americké. Je zde přes 300 tisíc nemocných.
  • Americké úřady vyzvaly k zakrývání úst a nosu, prezident Donald Trump ale uvedl, že jde o dobrovolnou věc a on tak činit nebude.
  • Počty obětí dál rychle rostou ve Velké Británii, naopak ve Španělsku se ustálily a italské úřady ohlásily nejméně obětí za poslední dva týdny.
  • Čína držela za oběti epidemie tři minuty ticha.

Na nemoc COVID-19 způsobenou koronavirem zemřelo po celém světě již 64 tisíc lidí a počet nakažených atakuje 1,19 milionu. Vyplývá to z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj koronavirové krize dlouhodobě sleduje. 

Podle aktuálních údajů italské civilní obrany je v zemi 15 362 obětí koronaviru, počet infikovaných se zvýšil za posledních 24 hodin o 4805, uvedl deník Corriere della Sera. Celkem se v Itálii od začátku epidemie potvrdilo 124 632 případů nákazy, z toho téměř 21 tisíc lidí se už uzdravilo. Počet zemřelých je za poslední den nejnižší od 23. března.

Britský premiér chce spolupracovat s opozicí

Naopak ve Velké Británii počet obětí za poslední den stoupl o celých 20 procent na 4313. Podle ministerstva zdravotnictví přibylo oproti předešlému dni 708 mrtvých, což je nový smutný rekord. Testy nákazu koronavirem prokázaly u 41 903 lidí.

Premiér Boris Johnson, který se sám koronavirem nakazil, pozval šéfy opozičních stran k debatě o tom, jak Británie bude na dopady epidemie reagovat. Pozvánku dostal i nově zvolený šéf labouristů Keir Starmer

V Birminghamu a Merseyside na jihozápadě Anglie se v posledních dnech objevily případy podpálení vysílačů pro mobilní síť 5G. Tu někteří zastánci konspiračních teorií spojují s koronavirem. Mobilní operátoři i úřady varují před šířením takových fám. „Neexistuje naprosto žádný věrohodný důkaz o souvislosti mezi sítí 5G a koronavirem,“ uvedlo podle BBC v prohlášení ministerstvo pro digitalizaci, kulturu, média a sport.

Policista hovoří s lidmi v londýnském Greenwich Parku
Zdroj: Reuters/Hannah McKay

Španělský premiér chce prodloužit nouzový stav

Ve Španělsku zemřelo za poslední den 809 lidí nakažených koronavirem, oproti pátečním údajům je denní počet obětí o stovku nižší. Celkem v zemi zemřelo už 11 744 lidí s nemocí COVID-19. Z celkového počtu 124 736 případů se už 34 219 pacientů uzdravilo, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Už v polovině března vyhlásila španělská vláda v zemi nouzový stav a na dva týdny omezila volný pohyb osob na nejnutnější nákupy, cesty k lékaři či do práce. Posléze toto omezení parlament prodloužil do Velikonoc a vláda rovněž nařídila zastavit práci v provozech, které nejsou nezbytně nutné pro chod země.

„Odoláme,“ slibuje jeden z obyvatel Madridu
Zdroj: Susana Vera/Reuters

V sobotu premiér Pedro Sánchez oznámil, že navrhne prodloužení nouzového stavu do 26. dubna. Podle místních médií se bude prodloužení o 15 dní týkat jen omezení pohybu lidí z domu, jak to platí od poloviny března. Nebude se prodlužovat opatření, jímž od začátku tohoto týdne vláda omezila provozy podniků, které nejsou nutné pro chod země. Ty tak budou moci po Velikonocích opět fungovat. 

Aby mohla více uvolnit vycházení z domu, uvažuje podle deníku El País španělská vláda o zavedení povinnosti vycházet ven s rouškou. Jelikož jich ale v zemi zatím není dostatek, bude zřejmě moci toto opatření nařídit až tak za měsíc, míní deník El País.

Maďarsko napumpuje do ekonomiky miliardy dolarů

Maďarská vláda připravuje balíček opatření, která mají pomoci znovuoživit ekonomiku poškozenou koronavirem, za zhruba 30 miliard amerických dolarů, tedy 771 miliard korun. Premiér Viktor Orbán by měl představit nová opatření v pondělí, poté, co je schválí vláda.

Balík pomoci má odpovídat zhruba 18 až 20 procentům hrubého domácího produktu země. Zatím není jasné, kam přesně budou peníze směřovat, i když některé kroky již vláda učinila. Mimo jiné již letos uvalila moratorium na splátky podnikových úvěrů i půjček domácností a centrální banka spustila řadu kroků, které mají zajistit bankám více peněz. Vznikl také zvláštní fond, který má pomoci v boji s koronavirem. K dispozici má mít dvě miliardy dolarů od bank a zahraničních maloobchodních firem.

Vláda na internetových stránkách uvedla, že Maďarsko je nyní ve fázi skupinových infekcí, kdy se virus šíří v komunitách kvůli osobním kontaktům. Počet osob, které mají virus a dále ho přenášejí, tak může být výrazně vyšší než oficiálně potvrzených 678 lidí.

Provizorní testovací centrum zřízené na stadionu Borussie Dortmund
Zdroj: Reuters/LEON KUEGELER

V Německu přibylo pět tisíc nakažených, Bavorsko přiveze pacienty z Paříže

Ve spolkové republice bylo k sobotnímu dopoledni zaznamenáno již 85 559 případů nákazy koronavirem, infekci dosud podlehlo 1154 lidí. Vyplývá to ze statistiky agentury DPA, která zohledňuje údaje z jednotlivých spolkových zemí. Za posledních 24 hodin se jedná o nárůst v počtu nakažených o zhruba pět tisíc.

Celková bilance zemřelých vzrostla o 132, v pátek dopoledne úřady registrovaly 1022 obětí nemoci.

Nejvíce nakažených hlásí Bavorsko. Jeho premiér Markus Soder přesto oznámil, že bavorské nemocnice převezmou z Paříže, kde jsou zdravotnická zařízení zcela vytížená, další desítku pacientů ve vážném stavu. Podle Södera si musí přátelé v nouzi pomáhat.

Francie eviduje už bezmála 69 tisíc nemocných. Nákaze v tamních nemocnicích a domovech s pečovatelskou službou podle nejnovější bilance podlehlo 7560 lidí. 

Slovenská armáda pomáhá s testováním ve vyloučených oblastech

S pomocí armády začalo na Slovensku testování ve vyloučených oblastech s velkým podílem Romů. V obci Jarovnice, asi patnáct kilometrů od Prešova, vzniklo odběrové místo na fotbalovém hřišti. Starosta a terénní pracovníci z nevládní organizace doporučili k testování hlavně ty, kdo se vrátili ze zahraničí. „Jsou ochotní, opravdu chtějí, jsou i poučení. Klobouk dolů, trochu jsme se toho obávali, ale spolupráce je na úrovni,“ pochvaloval si armádní zdravotník Marek Demčák.

Testování potrvá týden, úřady vytipovaly 33 nejrizikovějších lokalit. Jsou charakteristické vysokou hustotou obyvatelstva a špatnými životními podmínkami. Část lidí například nemá přístup k pitné vodě, která je pro prevenci nákazy zásadní.

Podle expertů by se mohly osady proměnit v ohniska nákazy. Jeden člověk tu může přenést virus na dvacet dalších. Ve většinové populaci je faktor šíření menší než dva.

Trump nosit roušku nebude

Nejvíce nemocných je nyní v USA - a to přes 300 tisíc. Americké úřady doporučily lidem nosit látkové roušky, podle prezidenta Donalda Trumpa to ale není povinnost a on sám tak činit nehodlá.

„Bude to skutečně dobrovolná věc. Můžete to dělat, nemusíte to dělat,“ řekl o zakrývání obličeje Trump. „Já volím možnost to nedělat,“ dodal. Svůj postoj následně zdůvodnil tím, že se účastní schůzek na vysoké úrovni: „Přijímám prezidenty, premiéry, diktátory, krále, královny.“

Trump rovněž podepsal dekret nařizující zastavení vývozu ochranných masek typu N95 a dalších ochranných pomůcek potřebných v boji s koronavirem, píše Reuters.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) minulý víkend vyzval Trumpa, aby se inspiroval Českem, kde je nošení roušek povinné v zásadě všude mimo domov. Video nabádající k využívání prostředků zakrývajících nos a ústa prý Babiš poslal také většině evropských prezidentů a premiérů.

V USA je doporučeno nošení roušek, Trump to odmítá (zdroj: ČT24)

K rouškám se už kloní i WHO

Také zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan se v pátek vyslovil pro širší používání podomácku vyráběných roušek. Podle koordinátora krizové pomoci není zahalování nosu a úst, které má chránit před kašlem nebo kýcháním, špatný nápad.

Ještě počátkem týdne byl přitom Ryan k rouškám skeptičtější a nedoporučoval je, pokud člověk není sám nakažen. Oponenti na to ale reagovali, že mnozí lidé nemohou sami vědět, zda infikováni jsou.

Čína držela tři minuty ticha

Čína v sobotu uctila tisíce obětí nákazy třemi minutami ticha. Vlajky byly po celé zemi spuštěny na půl žerdi a v 10:00 místního času (4:00 SELČ) se rozezněly sirény a klaksony aut i lodí. Den smutku se shoduje s jarním svátkem Čistoty a jasu (Čching ming ťie), který je věnován památce zemřelých předků.

Smutek byl vyhlášen na paměť „mučedníků a krajanů, kteří položili život v boji proti epidemii,“ uvedla v prohlášení čínská státní rada, která plní funkci vlády. Prezident a předseda komunistické strany Si Ťin-pching se s bílou květinou na klopě spolu s dalšími funkcionáři obětem uklonil při ceremonii v Pekingu.

Ve městě Wu-chan, z nějž se koncem loňského roku začala nákaza šířit a kde byly zaznamenány více než tři čtvrtiny čínských obětí, ukázaly všechny semafory na tři minuty červenou a načas se zastavila veškerá doprava.

Celá Čína se na tři minuty zastavila, aby uctila památku obětí koronaviru
Zdroj: Reuters

V pátek v pevninské Číně přibylo 19 nových potvrzených případů nákazy koronavirem a čtyři další úmrtí. Počet infikovaných je o 12 nižší, než byl ve čtvrtek. S výjimkou jednoho byly všechny nové případy nákazy zjištěny u lidí, kteří se do Číny vrátili z ciziny.

Celkem se v pevninské Číně, tedy bez Hongkongu a Macaa, koronavirus zatím potvrdil u 81 639 lidí. Počet obětí nemoci COVID-19 dosáhl 3326, napsala agentura Reuters. 

Počet nakažených roste i v Tokiu, lidé nemají vycházet

V japonské metropoli Tokio úřady zaznamenaly více než sto případů nákazy koronavirem během jediného dne. Hlavní město je nejzasaženější oblastí v Japonsku, celkem má 891 potvrzených nemocných.

Tokio kvůli nedávnému nárůstu počtu nových infekcí požádalo obyvatele, aby o víkendu zůstali doma, a zabránili tak dalšímu šíření koronaviru. Většina obchodů zůstává zavřená.

Japonsko má již více než 3800 potvrzených nemocných, z toho zhruba 700 jich bylo z výletní lodi Diamond Princess, která v únoru kotvila v karanténě nedaleko Tokia. Kvůli pandemii byly již odloženy letní olympijské hry v japonské metropoli, které se místo letošního roku uskuteční od 23. července do 8. srpna 2021.