Kočner podle obvinění předával soudcům hotové rozsudky, úplatky šly do desítek tisíc eur

Zadržení a obvinění 13 soudců, jedné bývalé soudkyně a několika dalších osob na Slovensku po středeční rozsáhlé policejní razii souvisí s uplácením či ovlivňováním soudů v různých obchodních sporech. Do nekalého jednání byl zapleten kontroverzní podnikatel Marian Kočner i samotní soudci. S odvoláním na text usnesení o obvinění v největší justiční kauze v novodobých dějinách země to píše list Denník N.

Klíčovým svědkem v případu je podle deníku již bývalý místopředseda jednoho z bratislavských okresních soudů Vladimír Sklenka, který korupci popsal a který nefiguruje mezi obviněnými.

Sklenka si podle dřívějších informací vyměnil s Kočnerem prostřednictvím mobilního telefonu tisíce zpráv. Po vyzrazení své komunikace s Kočnerem byl Sklenka loni na podzim postaven mimo službu a v prosinci se sám vzdal taláru.

Desítky tisíc eur i kabelky

List napsal, že Sklenka vypovídal o tom, jak bral úplatky od Kočnera. Také někteří soudci se podle něj předbíhali v tom, kdo mu nabídne větší úplatek, a to podle toho, pro kterou stranu daného sporu lobbovali. O nabídce odměny za žádané rozhodnutí v jedné z kauz mu prý psala také nynější místopředsedkyně slovenského nejvyššího soudu Jarmila Urbancová, která tuto nejvyšší soudní instanci v zemi od loňského podzimu řídí a která je rovněž mezi obviněnými.

Bývalý soudce Sklenka popsal, že některé soudkyně se nechaly koupit za kabelku, obvykle se úplatky ale pohybovaly v desítkách tisíc eur a předávány byly v obálce i prý přímo v budově soudu nebo před ní. V některých případech soudci dostali Kočnerovým prostřednictvím již hotový rozsudek, který vypracovala jedna z obviněných právniček.

Sklenka zastával pozici místopředsedy okresního soudu Bratislava I, který projednává i důležité obchodní spory. Jistou dobu byl Sklenka také pověřen vedením zmíněného soudu.

V této justiční kauze policie obvinila i Kočnera, který v jiném případu čelí také obžalobě z objednání předloňské vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka. Kočner byl spolu s exministrem hospodářství Pavolem Ruskem v únoru nepravomocně odsouzen k dlouholetému trestu vězení za padělání směnek, jejichž proplacení požadovala jedna z Kočnerových firem i od soukromé televize Markíza.

Také obchodní spor o proplacení jedné ze zmíněných směnek byl podle dříve uniklé komunikace z Kočnerova mobilního telefonu zmanipulován ve prospěch tohoto podnikatele, kterému podle tisku pomáhala i bývalá náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti a nyní soudkyně Monika Jankovská. Také tato bývalá politička je mezi obviněnými.

Většina ze 13 obviněných soudců nebude stíhána ve vazbě

Osm ze 13 slovenských soudců, které policie zadržela při středeční razii a poté obvinila z několika trestných činů včetně korupce, nebude stíháno ve vazbě.

Ústavní soud dal souhlas k následnému rozhodování o uvalení vazby jen na pět obviněných soudců. Novinářům to ve čtvrtek večer řekl šéf ústavního soudu Ivan Fiačan.

„Ústavní soud nerozhodoval o vzetí či nevzetí soudců do vazby, ale jen o souhlasu na vzetí do vazby. U těch soudců, u kterých nebyl dán souhlas, rozhodnutí ústavního soudu znamená, že jsou i nadále stíháni, jenom ne vazebně,“ řekl Fiačan.

Soud od rána vyslýchal podezřelé soudce a pak o každém návrhu na souhlas s vazebním stíháním rozhodoval v tajném hlasování. O tom, zda některý ze zmíněné pětice soudců skončí ve vazbě, bude později rozhodovat Specializovaný trestní soud, který se na Slovensku zabývá nejzávažnějšími kriminálními případy.

Soudce na Slovensku lze na rozdíl od jiných obviněných poslat do vazby jen tehdy, pokud k tomu dá nejprve souhlas ústavní soud. Až následně může příslušný soud rozhodovat o samotném návrhu prokurátora, aby poslal obviněného soudce do vazby.