Slováci vybírají poslance, dominance Smeru asi skončí

Na Slovensku začaly volby, ve kterých Slováci rozhodují o novém složení parlamentu. Sázkové kanceláře a poslední předvolební průzkum favorizovaly na volební vítězství opoziční hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). To by znamenalo, že poprvé od roku 2006 volby do sněmovny nevyhraje nyní nejsilnější vládní strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica.

„Účast je vyšší, než je na Slovensku zvykem,“ popisuje situaci ze Slovenska reportér ČT Michal Kubal. Na některých místech se podle něj dokonce tvoří v hlasovacích místnostech fronty. Voliči, kterých je na Slovensku asi 4,4 milionu, můžou vybírat z více než dvou desítek stran, hnutí a koalic. 

Šanci získat křesla ve 150členné sněmovně má sedm až devět uskupení. Mezi nimi je také krajně pravicová strana Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, která se v průzkumech umisťovala na třetí příčce s preferencemi kolem deseti procent.

Zatímco popularita Smeru-SD dlouhodobě klesá, obliba OĽaNO v posledních týdnech výrazně stoupala. OĽaNO postupně snižovalo náskok Smeru-SD a v posledním průzkumu volebních preferencí se hnutí stalo nejsilnějším uskupením.

Vítěz nemusí sestavovat vládu

Vítězství v parlamentních volbách ale podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové nemusí znamenat premiérské křeslo. „Velmi to závisí na jeho koaličním potenciálu,“ odpověděla Čaputová na novinářský dotaz, zda počítá s tím, že vítěze voleb pověří sestavením vlády. Právě ona podle slovenské ústavy po volbách jmenuje nového premiéra a na jeho návrh pak i členy kabinetu.

Dosavadní slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) zdůraznil, že voliči by se v těchto parlamentních volbách měli rozhodovat podle výsledků a činů, a ne podle volebních kampaní. „Lidé by se neměli rozhodovat jen podle dvou týdnů volební kampaně, ale podle toho, jak se jim žije, jak jsou spokojeni,“ řekl novinářům poté, co sám hlasoval ve městě Banská Bystrica, metropoli středního Slovenska.

Hlasovací místnosti se zavřou o hodinu později

Volby na Slovensku skončí podle tamní centrální volební komise o hodinu později, než se původně plánovalo, tedy až v jedenáct hodin. Důvodem je prodloužení hlasování ve dvou volebních místnostech.

„V průběhu voleb došlo ke dvěma tragickým událostem, kdy zemřeli dva lidé. Hned ráno při přípravě volební místnosti zemřela členka komise ve Veĺkém Krtíši a později zemřel také jeden z voličů v Banské Bystrici, “ vysvětluje zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský. „Právě v těchto místnostech se tedy bude volit až do 23 hodiny,“ dodává.

Posunutí oficiálního závěru voleb se vztahuje také na konec moratoria. To znamená, že ohlášené odhady výsledků hlasování budou moci televize zveřejnit nejdříve hodinu před půlnocí. Také statistický úřad začne zveřejňovat dílčí výsledky hlasování patrně až po tomto termínu.