Vstoupit do obrazů. Pařížská galerie ukazuje slavná díla na velké ploše a s hudbou

Události: Projekce slavných maleb v Paříži (zdroj: ČT24)

Mimořádný umělecký zážitek slibuje nová expozice, kterou lze od pátku zhlédnout v Paříži. Sto čtyřicet digitálních projektorů na velké ploše rozhýbalo obrazy dvaceti umělců včetně Clauda Moneta, Augusta Renoira či Marca Chagalla. K vidění jsou díla, jimiž umělci vzdali hold jihu Francie.

Pařížská galerie L'Atelier des Lumiéres má otevřeno necelé dva roky, ale cestu si do ní našlo už více než dva a půl milionu návštěvníků. Na rozdíl od běžného muzea tam totiž do obrazů, které promítají na zdech, stropě či podlaze, lze přímo vstoupit.

„Tento koncept sjednocuje tři klíčové elementy – vizuální umění, tedy obrazy, hudbu a také prostor,“ popsal spoluautor projektu a profesor tance v divadle Fenice v Benátkách Renato Gatto.

Více než pět set projektovaných obrazů spojuje téma Středozemního moře. Právě tam většina děl vznikla a nebo byli malíři pobytem v této části Francie inspirováni.

Jako první vyrazil na jih Francie Claude Monet a následovali ho další umělci. Mnozí se tam usadili natrvalo. Imponovalo jim především světlo.

Návštěvníky pohltí světlo a hudba

Autoři projektu jsou přesvědčeni, že dojem z obrazů je nesrovnatelně větší, když se pomocí projektorů na velké ploše ještě víc rozsvítí a zážitek ještě víc umocní hudba.

„Děti i dospělí jsou pohlceni světlem a hudbou, tato synchronizace je velmi důležitá,“ vysvětlil ředitel L'Atelier des Lumiéres Jacques de Tarragon.

Na velké ploše navíc vystupují do popředí detaily, které nejsou na výstavách nebo v knihách patrné. „Je třeba dívat se kolem sebe, chodit, pohybovat se po těch obrazech, objevovat jejich perspektivu a zároveň poslouchat hudbu, která vede naše myšlení a emoce,“ dodal autor projektu Gianfranco Iannuzzi.