Drážďanské šperky už lupiči rozřezali, míní scenárista Místa činu. Sám býval profesionálním zlodějem

Horizont ČT24: Úspěšný scenárista býval zlodějem šperků (zdroj: ČT24)

Ani po třech měsících se německé policii nepodařilo chytit zloděje šperků v Drážďanech. Pachatelé jedné z největších loupeží v dějinách jsou pořád na svobodě. Každým dnem tak roste riziko, že šperky nedozírné historické i umělecké hodnoty rozřežou na jednotlivé kameny. Že zloději naložili s lupem právě tímto způsobem, se domnívá i spisovatel a scenárista Peter Zingler, který se sám čtvrt století živil jako profesionální zloděj šperků.

Začalo to akcí na několik desítek sekund, pokračovalo tříměsíční policejní operací a třinácti sty prověřenými tipy od veřejnosti. Úspěchy vyšetřovatelů se přesto rovnají téměř nule.

Jeden z největších pokladů Evropy, šperky z drážďanské klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba), jsou stále pryč. „Jejich význam a kvalita je v jejich celistvosti,“ přibližuje Marion Ackermannová, ředitelka tamních uměleckých sbírek.

Bývalý profesionální zloděj: Lupiči šperky rozebrali

Jenže právě celistvost šperků už může být minulostí, pokud je zloději rozřezali. O tom je přesvědčený účastník letošního filmového festivalu Berlinale, spisovatel a scenárista Peter Zingler.

Dnes je Zingler uznávaným autorem detektivek a mimo jiné scenárista v Německu legendárního seriálu Místo činu. Předtím se ale čtvrt století živil jako profesionální zloděj šperků. „Pachatele chápu. Je to hodně peněz. Jestli udělali chybu? Že vzali jen několik kousků. Když už je člověk uvnitř, musí to vybílit,“ podotýká bývalý zloděj. 

Krást a pašovat začal Zingler v patnácti letech, ve vězeních strávil dvanáct let. I po skončení lupičské kariéry prý narazil na kradené drahokamy. Najít pro ně kupce podle něj není problém. „Šperky rozebrali – i tak dostanou hodně,“ domnívá se.

Zprávám o tom, že by se lupiči pokusili šperky přes prostředníky odprodat německému státu, Zingler nevěří. „To je příliš riskantní. Prodávat celý lup najednou…kdepak,“ vylučuje takovou možnost scenárista.

Stejní pachatelé mohou stát i za loupeží v Berlíně

V Berlíně v těchto dnech skončil soud, který podle odborníků včetně Zinglera s drážďanskou loupeží století souvisí. Tribunál poslal za mříže členy arabsky mluvícího berlínského klanu, který roce 2017 ukradli v tamním Bodeho muzeu stokilovou zlatou minci s portrétem královny Alžběty II. zvanou velký javorový list.

Podobných bylo na světě jen pět, přesto ji zloději bez milosti rozbili na malé kousky. „Soud stanovil náhradu škody ve výši 3,3 milionu eur. Jde o odhad ceny samotného zlata,“ oznámila mluvčí soudu Lisa Janiová.

Způsob provední i některé stopy ukazují na to, že berlínský klan by mohl stát i za drážďanskou loupeží. Policie také zveřejnila podezření, že v obou případech pachatelé měli komplice mezi zaměstnanci muzea.

Podle jiné teorie to ale při drážďanské loupeži nebylo nutné, neboť k přípravě zlodějům údajně stačila virtuální expozice, kterou pokladnice nabízí na svých webových stránkách.