Indie koupí od USA zbraně za tři miliardy dolarů, oznámil Trump na závěr své „nezapomenutelné“ cesty

Trump uzavřel v Indii dohodu o prodeji zbraní (zdroj: ČT24)

Indie nakoupí od USA obranné prostředky za tři miliardy dolarů (69,6 miliard korun). Po jednání s indickým premiérem Narédrou Módím to v Dillí oznámil americký prezident Donald Trump, který končí šestatřicetihodinovou návštěvu Indie. Svou cestu označil za „nezapomenutelnou a mimořádnou“.

Na vystoupení před novináři Trump vyjmenoval úspěšné příklady americko-indické spolupráce. Patří k nim zbrojní dohoda, která předpokládá, že Indie nakoupí obranné systémy za tři miliardy dolarů. Mělo by jít o bezpilotní letouny, vrtulníky Apache a MH60 Romeo i raketové systémy. Prezident také řekl, že dal souhlas k vytvoření společné skupiny pro boj proti drogám.

Ačkoli se od návštěvy neočekává uzavření obecné obchodní dohody, o níž se stále jedná, Trump k ní řekl, že se podařilo pokročit a že je vzhledem k této dohodě optimista. Dále děkoval za „úžasné přijetí“, jež se jemu a jeho ženě Melanii v Indii dostalo.

Módí potvrdil „plodná“ jednání o spolupráci v obraně, energetice a technice. Podle něj budou tato jednání pokračovat. Upozornil, že jde o páté setkání obou politiků za minulých osm měsíců, a americko-indické vztahy označil za „nejdůležitější partnerství 21. století“.

Donald a Melania Trumpovi v Indii
Zdroj: Altaf Hussain/Reuters

Nepřišli kvůli mně, ale svému premiérovi, řekl Trump po přivítání na stadionu

Trump kromě jiného řekl, že Indové Módího milují a že to je „dobrá věc“. Na pondělní shromáždění na stadionu v Ahmadábádu podle něj lidé přišli spíš kvůli premiérovi než americkému prezidentovi. Soudí tak podle toho, že vždy, když vyslovil Módího jméno, ozval se nadšený jásot.

Před jednáním s Módím se Trump společně se svou manželkou Melanií poklonil u památníku bojovníka za nezávislost Mahátmy Gándhího. Na znamení úcty měli oba zuté boty a nabrali si hrsti květin, jež na místo házeli. V úterý Trumpa čeká ještě slavnostní večeře a pak by měl s delegací odletět zpět do USA.