Jako „rotvajler v soudní síni“. Weinsteina hájí elegantní zarytá feministka Rotunnová

Horizont: Weinsteina hájí svérázná právnička Rotunnová s buldočí pověstí (zdroj: ČT24)

Porota v New Yorku v těchto dnech rozhoduje o vině či nevině slavného hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, a to hned ve třech případech údajného znásilnění. V dramatickém procesu se nečekaně stala jednou z hlavních postav elegantní, ovšem nesmlouvavá Donna Rotunnová. Úspěšná obhájkyně a zarytá feministka brání Weinsteina se svým proslulým buldočím nasazením – a nebojí se balancovat na hraně.

O vině či nevině Weinsteina musejí porotci rozhodnout jednohlasně. V případě odsouzení hrozí slavnému producentovi až doživotí. Muž, který se v éře MeToo stal ztělesněním úhlavního nepřítele žen a který ví, že mu jde o všechno, si najal Rotunnovou, aby ho chránila vlastním tělem.

„Jsme poctěni zastupováním pana Weinsteina, který je přes 18 měsíců pod drobnohledem veřejnosti. A doufáme, že justiční systém mu dopřeje spravedlivý proces,“ uvedla obhájkyně loni v červenci.

Muži u Weinsteina jako obhájci nepochodili

Chicagská právnička se o obhajobu Weinsteina přihlásila ve chvíli, kdy někdejší filmový magnát propouštěl ze svých služeb v pořadí už druhý tým elitních obhájců, mezi nimiž byli samí muži. „Mohu jen říct, že (panu Weinsteinovi) přeju v jeho kauze mnoho štěstí a mnoho úspěchů přeji i jeho právníkům,“ konstatoval loni v červnu končící obhájce Benjamin Brafman.

Harvey Weinstein s právničkou Donnou Rotunnovou
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Weinstein nakonec vsadil právě na bývalou státní zástupkyni a majitelku zavedené advokátní praxe Rotunnovou. Zaujala ho především dlouholetá specializace Rotunnové na sexuální delikty a její pracovní nasazení, které klienti popisují jako buldočí.

V minulosti navíc prohrála jen jedinkrát. „Tento případ by měl být o důkazech. Neměl by být o emocích. Neměl by být o pocitech. Není to soutěž krásy,“ upozornila Rotunnová v souvislosti s Weinsteinovým případem.

Na svědkyně jde právnička nemilosrdně

Sama Rotunnová přitom umí emoce vyvolávat. Kulometná palba jejích otázek během čtyřhodinového křížového výslechu přivedla jednu ze svědkyň k úplnému nervovému zhroucení. Předseda tribunálu musel odložit přelíčení o celý den.

Napomenutí soudce si vysloužila, když o víkendu před rozhodujícím hlasováním poroty zveřejnila v časopise Newsweek svůj komentář, v němž mimo jiné obvinila své oponenty, že se snaží ovlivnit výsledek jednání v médiích.

Rotunnová sama sebe označuje za bezvýhradnou feministku. Ústřední taktika, kterou zvolila k obhajobě svého mandanta, by se ale dala označit za frontální útok na stížnosti žalujících žen. „Myslím, že bude zcela zjevné, že styky s ženami v této kauze byly zcela konsensuální,“ prohlásila v minulosti právnička.

Média ji označila za rotvajlera v soudní síni, Rotunnová ale umí rozvinout i subtilnější arzenál. Na každé vystoupení volí jiný, ale vždy dokonalý outfit od designérů nejzvučnějších jmen. Její kritici ale konstatují, že kauza, která zrodila fenomén MeToo, je pro Rotunnovou především investicí do budoucnosti.