Slovenská prokuratura navrhuje Kočnerovi v kauze padělaných směnek 20 let vězení

Slovenský prokurátor navrhl tresty 20 let vězení pro kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera i exministra hospodářství a někdejšího šéfa soukromé televize Markíza Pavola Ruska v případu padělání směnek v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,73 miliardy korun). Ve své závěrečné řeči se prokurátor před soudem také vyslovil pro uložení pokuty 300 tisíc eur (7,5 milionu korun) Kočnerovi. Obhajoba navrhla zamítnutí obžaloby. Soud odročil líčení na 27. února, kdy budou obžalovaní moci využít svého práva na poslední vyjádření k případu.

Proplacení zmíněných směnek požadovala kromě jiných i od Markízy jedna z Kočnerových firem. Ten v jiném případu čelí obžalobě z objednání předloňské vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka.

Rusko podle prokuratury směnky nepodepsal v roce 2000, jak je na nich uvedeno, ale až po roce 2013, kdy už nebyl ředitelem ani spolumajitelem Markízy. Rusko dlužné úpisy vystavil jako fyzická osoba a zároveň podepsal za Markízu, která se tak stala ručitelem. Vzhledem k tomu, že Rusko jako hlavní dlužník ze směnek vystupuje na veřejnosti jako nemajetný, povinnost proplatit je by zůstala Markíze.

„Je vyloučeno, aby směnky (v době svého údajného vystavení) existovaly. Nikdo je neviděl,“ řekl u soudu prokurátor Ján Šanta s odvoláním na výpovědi svědků. Dodal, že motivem padělání směnek byly „hamižnost a mamon“ Kočnera poté, co zjistil, že jiní spolumajitelé Markízy dostali za prodej svých podílů v televizi více peněz než Rusko.

Znalkyně, která zkoumala Ruskovy podpisy na směnkách, dříve u soudu vyjádřila přesvědčení, že jsou až z období po roce 2013.

Rusko se u soudu hájil tím, že vystavení směnek bylo součástí urovnání finančního sporu s Kočnerovou firmou Gamatex v době, kdy byla podle něj ohrožena vysílací licence pro Markízu. V rámci sporu se Kočner ještě v roce 1998 neúspěšně pokusil převzít kontrolu nad televizí Markíza prostřednictvím pracovníků bezpečnostní agentury. Podle Šanty zmíněný spor byl ovšem urovnán jinou dohodou v hodnotě 80 milionů tehdejších slovenských korun.

Byla porušena práva obhajoby, tvrdí advokáti

Markíza označuje směnky za podvrh a tvrdí, že v kauze postupovali Rusko a Kočner ve shodě. Bratislavský okresní soud v roce 2018 uložil Ruskovi i Markíze jednu ze zmíněných směnek proplatit, krajský soud rozhodování o tomto obchodním sporu po odvolání společnosti přerušil. Učinil tak po obvinění Ruska a Kočnera v případu.

Rusko i Kočner vinu odmítají. Jejich advokáti tvrdili, že v procesu byla porušena práva obhajoby. Stěžovali si, že soud nepředvolal další svědky a znalce a že nebyly prozkoumány všechny listiny, jak to sami navrhovali. Jeden z obhájců také zpochybnil znalecký posudek zmíněné znalkyně.

Soudy měly rozhodnout v Kočnerův prospěch

Podle dříve uniklých přepisů komunikace z Kočnerova mobilního telefonu se podnikatel snažil získat starší tiskárnu i papír a s Ruskem také koordinoval výpovědi v civilním sporu o proplacení směnek, byť oba v něm stáli na různých stranách. Přepisy také poukázaly na to, že Kočnerovi v soudním sporu o proplacení jednoho z dlužných úpisů pomáhala již bývalá náměstkyně na slovenském ministerstvu spravedlnosti Monika Jankovská.

Někdejší politička Jankovská, které byl po rezignaci na místo náměstkyně pozastaven výkon soudcovské funkce, kontakty s Kočnerem popřela. Zmíněné informace z Kočnerova mobilního telefonu získala policie při vyšetřování Kuciakovy vraždy.