Nezletilá Francouzka čelí po kritice islámu výhrůžkám smrtí. Na rouhání máme právo, vzkázal Macron

Francií hýbe už několik týdnů případ šestnáctileté Mily, která na internetu kritizovala islám a nyní čelí výhrůžkám smrtí. Dívky se teď v rozhovoru pro list La Dauphiné libéré zastal prezident Emmanuel Macron. Ten zdůraznil, že Francouzi mají právo se rouhat.

Francie zrušila trestný čin rouhání v roce 1791 a zakládá si na sekulární povaze státu. „Zákon hovoří jasně: máme právo se rouhat, kritizovat, karikovat náboženství,“ komentoval Macron případ dívky z městečka Villefontaine nedaleko Lyonu. „Zakázány jsou výzvy k nenávisti a útoky na důstojnost,“ zdůraznil.

Šestnáctiletá Mila umístila v lednu na Instagram video, ve kterém mimo jiné označila islám za „náboženství nenávisti“. Videem reagovala na homofobní urážky, které na její adresu napsal na sociální síti jeden muslimský uživatel.

Po zveřejnění příspěvku Mila obdržela řadu výhrůžek smrtí a znásilněním. Kvůli bezpečnosti raději přestala chodit do školy. Na počátku února dívka a její rodina dostaly policejní ochranu.

Stát má povinnost dívku ochránit, zdůraznil Macron

Kauza vyvolala ve Francii debatu o svobodě slova a jejích hranicích a dostala se i do nejvyšších pater francouzské politiky. Kritiku si vysloužila ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová, která řekla, že urážka náboženství je „útokem na svobodu svědomí“. Za svůj výrok se později omluvila.

Samotná Mila na své kritice islámu i právu se rouhat trvá. Za pravdu jí nyní dal i Macron. Zdůraznil, že je třeba „lépe chránit“ děti proti „novým formám nenávisti a obtěžování v on-line prostředí“. „V této debatě jsme ztratili ze zřetele to, že je Mila náctiletou dívkou,“ upozornil. „Musíme jí poskytnout ochranu ve škole, v každodenním životě, na jejích cestách.“

Podle Macrona se stát tohoto úkolu zhostil dobře. Minulý týden například ministr školství bez dalších podrobností oznámil, že dívka opět chodí do školy.