UNESCO: Islámský stát páchá v Nimrúdu válečný zločin

Paříž/Bagdád - Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) označila ničení památek ve starověkém Nimrúdu v dnešním Iráku za válečný zločin. Irácké ministerstvo turistiky a památek ve čtvrtek informovalo, že radikálové z organizace Islámský stát (IS) k likvidaci archeologických skvostů nevyčíslitelné hodnoty používají buldozery.

„Nemůžeme mlčet. Záměrné ničení kulturních památek je válečný zločin. Vyzývám všechny politické i náboženské představitele regionu, aby se proti tomuto novému druhu barbarství postavili,“ sdělila v prohlášení generální ředitelka UNESCO Irina Bokovová.

Nimrúd, ležící na řece Tigris jižně od severoiráckého Mosulu, se stal sídlem asyrského krále Salmanassara I. ve 13. století před naším letopočtem. Hlavní město říše z něj učinil v 9. století před naším letopočtem král Aššurnasirpal II., za jehož vlády tam vyrostly chrámy a žilo až 100 000 lidí. I když se později stala hlavními městy říše jiná města, Nimrúd, nesoucí jméno biblického Nimroda, si svůj velký význam ponechal až do zániku Asýrie v 7. století před naším letopočtem.

K nejznámějším objektům v Nimrúdu patří okřídlené obří sochy mytologických démonů lamassu majících podobu lvů nebo býků s lidskou hlavou, vousy a rohy. Většinou chránily vchody do paláců a byly umísťovány u bran. Mnohatunové sochy lamassu lze spatřit v Britském nebo Metropolitním muzeu.

Islamisté se snaží některé památky prodat

„Proběhla také zpráva, že některé archeologické nálezy byly nakládány na auta a odváženy do Mosulu. Je zřejmé, že Islámský stát se pokouší o jakési svérázné vykopávky. Předměty, které bude možné zpeněžit, odváží. A čím méně o nich víme, tím vyšší je jejich prodatelnost,“ uvedl Karel Nováček z katedry archeologie Západočeské univerzity v Plzni.

UNESCO: Extremisté brutálním způsobem přepisují historii

George Papagiannis, který měl do roku 2011 v UNESCO na starosti Irák, označil dění v Nimrúdu za hroznou ránu pro zachování tohoto cenného místa. „Tito extremisté se snaží zničit veškeré kulturní dědictví celé oblasti a s čistým štítem pak začít svým brutálním způsobem přepisovat historii,“ řekl. Připomenul, že irácká vláda nedávno navrhla, aby UNESCO zařadilo Nimrúd pro jeho univerzální hodnotu na seznam světového dědictví.

Ihsán Fathí z irácké společnosti architektů řekl, že ztráty jsou nevyčíslitelné. „Je to jedna z nejslavnějších a možná i nejvýznamnějších památek na světě,“ řekl. I když Nimrúd neunikl rabování ani za invaze, která začala v roce 2003, chránila ho svým způsobem jeho odlehlost, takže hlavní památky zůstaly v dobrém stavu. „Necháme-li ty gangy beztrestně řádit, umožníme jim zničit doklady civilizace, zejména mezopotámské. Tyto památky jsou nenahraditelné,“ dodal Fathí a požádal, aby Iráku přišla na pomoc Rada bezpečnosti OSN.

Podobná spoušť zůstává po IS také v Sýrii. Syrský spisovatel Muhammad Rabja Šaár, který nyní žije v Belgii, řekl, že se vrátil do Sýrie, aby se připojil k boji proti vládě prezidenta Bašára Asada. Nakonec ale znovu odjel, protože čelil hrozbám ze strany IS a byl svědkem hrozné destrukce. „Běžte se podívat do Idlibu. Starobylé pahorky byly vyrabovány a zničeny. Den po dni se tam šíří odpor proti těm uchvatitelským muslimům. Přejí si vládnout národu bez paměti, bez historie, bez kultury, bez minulosti a bez budoucnosti,“ řekl Šaár.