Kat západních rukojmí „Džihádista John“ je vysokoškolák z Londýna

Londýn - Britské tajné služby zveřejnily identitu takzvaného Džihádisty Johna – zahaleného muže, který na většině videí Islámského státu (IS) vraždí západní rukojmí. Podle britské rozvědky jde o Mohammeda Emwaziho, původem ze západního Londýna. Poprvé se dostal do povědomí veřejnosti loni v srpnu, když na videonahrávce připravil o hlavu amerického novináře Jamese Foleyho.

Tajné služby se zveřejněním radikálovy identity z taktických důvodů čekaly. Emwazi bydlel v západním Londýně a byl dobře znám pro údajné napojení na ozbrojené somálské islamisty. Jeho přátelé řekli listu The Washington Post, že Mohammed pocházel ze střední třídy a studoval programování.  

Westminsterská univerzita uvedla, že Emwazi odešel ze školy před šesti lety. „Pokud jsou tato obvinění pravdivá, jsme ze zprávy v šoku a smutní,“ uvedl mluvčí školy. Podle listu Washington Post Emwazi odjel do Sýrie někdy v roce 2012, později se přidal k IS, který na dobytém území v Iráku a Sýrii vyhlásil chalífát.

Emwazi, který se narodil v Kuvajtu, byl podle svých známých zdvořilý, příležitostně se modlil v mešitě v Greenwichi. Podle přátel se začal radikalizovat poté, co chtěl vyrazit po promoci na safari do Tanzánie. Spolu s přáteli byl ale po příletu do země zadržen a vyslýchán. Nakonec byli všichni deportováni.

Emwazi pak odletěl do Amsterdamu, kde tvrdil, že ho člen britské MI5 obvinil z úmyslu dostat do Somálska. Tam působí militantní skupina al-Šabáb. Emwazi to popřel - MI5 se ho prý snažila naverbovat.

Poté se pokusil odjet do Kuvajtu, ale v roce 2010 ho zatkla protiteroristická jednotka. Úřady mu zakázaly cestovat do zahraničí, ale přesto našel způsob, jak se dostat do Sýrie. Bývalý rukojmí, který se s Džihádistou Johnem setkal, ale potvrdil, že byl posedlý Somálskem a zajatce nutil sledovat videa o Šabábu. 

Emwaziho prohlášení z června 2010

„Mám práci, která na mě čeká, a manželství, které má začít. Teď se ale cítím jako vězeň, akorát ne v kleci, ale v Londýně. Vězní a řídí mě muži z bezpečnostních služeb, kteří mi nedovolí žít nový život v mém rodišti, v Kuvajtu.“

Britská policie odmítla zprávy komentovat, jelikož stále probíhá vyšetřování. Mluvčí britského premiéra Davida Camerona ani nepotvrdil ani nevyvrátil tvrzení, že Emwazi je Džihádista John. A Bílý dům odkázal novináře na britské úřady.

Hvězda propagandy IS

Džihádista John představuje hlavní postavu propagandistických videí IS, na nichž vyhrožoval západním mocnostem, držel nůž u krku zajatců a vypadalo to, že začíná řezat. Pak video skončilo. Měl britský přízvuk.

Poprvé se objevil na záběrech loni v srpnu, když vraždil Foleyho. Má se za to, že se vyskytuje i na videích s vraždami dalších západních rukojmí – amerického novináře Stevena Sotloffa, britského humanitárního pracovníka Davida Hainese, britského taxikáře Alana Henninga a amerického humanitárního pracovníka Abdula-Rahmana Kassiga.

Minulý měsíc byla zveřejněna další nahrávka – tentokrát se dvěma japonskými rukojmími, kteří byli později také zabiti.

Video se stětím novináře Foleyho
Zdroj: ČT24/YouTube

Džihádistu Johna prý znal osobně francouzský novinář Didier Francois, který strávil v zajetí IS v Sýrii přes deset měsíců. Extremista byl údajně jedním ze strážných. „Není to někdo, s kým byste chtěli mít co do činění,“ konstatoval nedávno žurnalista v rozhovoru pro CNN. Britští džihádisté, přezdívaní „The Beatles“, byli prý násilnější. Rukojmím sice dávali lepší jídlo, o to víc je ale bili. 

Radikální hnutí Islámský stát obsadilo rozsáhlá území na severu Sýrie a Iráku. Proti islamistům zahájili západní spojenci včetně Británie letecké údery. Na pomoc bojovníkům IS začaly odjíždět stovky muslimů z Británie i dalších západoevropských zemí.