Odjeďte z Bagdádu, nefoťte. Země apelují na své občany v Iráku po smrti Solejmáního

Americká operace, při níž zemřel velitel elitních íránských jednotek Kuds Kásim Solejmání, vyvolala mezinárodní odezvu. Spojené státy a další země se připravují na případnou odvetu Teheránu. Velká Británie a Německo zpřísňují opatření na blízkovýchodních základnách, Francie a Nizozemsko varují své občany v Iráku. České ministerstvo zahraničí situaci sleduje, zatím ale zvláštní pokyn nevydalo – před cestami do Iráku varuje dlouhodobě.

Podle agentury Reuters zahraniční ropné společnosti evakuují své zaměstnance – americké občany – z pracovišť v Basře. Několik desítek lidí míří na letiště. Irácké úřady tvrdí, že evakuace neovlivní ropné operace ani export. Smrt Solejmáního už způsobila prudký nárůst cen ropy.

Opuštění Iráku svým občanům doporučily americké úřady. „Vzhledem ke zvýšenému napětí, jež panuje v Iráku a celém regionu, vyzývá americké velvyslanectví americké občany řídit se cestovními pokyny pro rok 2020 a okamžitě odjet z Iráku. Američtí občané by měli odcestovat letecky, jakmile to bude možné. Pokud se to nepodaří, pak pozemní cestou do jiných států,“ stojí v doporučení ambasády v Bagdádu.

Úřady vydaly varování rovněž pro americké občany v Libanonu. „Vzhledem ke zvýšenému napětí v Iráku a regionu nabádáme Američany v Libanonu, aby byli velmi pozorní, všímali si okolí a sledovali web ambasády a mezinárodní média,“ napsalo ministerstvo zahraničí.

Na amerických ambasádách v Bahrajnu, Kuvajtu a v Pákistánu byla podle televize CNN zvýšena bezpečnostní výstraha. Pentagon také podle Reuters schválil vyslání dalších asi tří tisíc vojáků na Blízký východ. Ke zvýšené ostražitosti byla vyzvána i policie v New Yorku, řekl starosta města Bill de Blasio.

Na americkou operaci reagují i další země. Velká Británie a Německo zpřísnily opatření kolem blízkovýchodních základen, kde působí jejich vojáci. Británie má v Iráku zhruba čtyři stovky vojáků, kteří se podílejí na výcviku místních kolegů. „Bezpečnost personálu je mimořádně důležitá a opatření zaměřená na zajištění bezpečnosti ozbrojených sil se neustále ověřují,“ komentuje britské ministerstvo obrany.

Německá armáda působí v Iráku jako součást mezinárodní koalice bojující proti teroristické organizaci Islámský stát. Pro zhruba šest stovek vojáků bundeswehru od nynějška platí omezení pohybu na zemi i ve vzduchu, uvedl mluvčí velitelství mise v Postupimi. „Na jejich úkolu se nic nezměnilo a pokračujeme v jeho plnění tak, jak bylo nařízeno,“ dodal.

Izraelské úřady vyhlásily vysoký stupeň pohotovosti na konzulátech a ambasádách po celém světě z obavy z íránské odvety, napsal Jerusalem Post. Na některých velvyslanectvích byla také posílena ochrana. Izrael také uzavřel lyžařský resort na Golanských výšinách, který se v minulosti stal cílem raket vypálených ze Sýrie.

Nizozemsko vyzývá občany k opuštění Bagdádu, Francie varuje před focením

Francouzské velvyslanectví v Teheránu vyzvalo francouzské občany, aby se neúčastnili žádných veřejných shromáždění. „Po smrti generála Solejmáního byly vyhlášeny tři dny smutku. V této souvislosti doporučujeme francouzským občanům, aby se neúčastnili žádných shromáždění a chovali se obezřetně a zdrženlivě a nefotografovali na veřejných místech,“ stojí v prohlášení ambasády na Twitteru.

Své občany na Blízkém východě nabádá k obezřetnosti také Nizozemsko. Jeho ministerstvo zahraničí apeluje na Nizozemce, aby opustili Bagdád. „Neklid a násilí v Bagdádu a okolí letiště narůstají na intenzitě, situace je nepředvídatelná,“ odůvodňuje úřad.

Události ČT: USA zabily klíčového muže Íránu, Teherán hrozí tvrdou odvetou (zdroj: ČT24)

Česká diplomacie varuje i před cestami do Íránu, čeští vojáci v Iráku jsou v pořádku

České ministerstvo zahraničí situaci sleduje a bude informovat o případných dalších krocích. „Dlouhodobě před cestami do Iráku varujeme. V zemi je nestabilní bezpečnostní situace, hrozí únosy a lidé tam mají jen omezený přístup k základní zdravotnické pomoci,“ popisuje mluvčí Černínského paláce Zuzana Štíchová.

„Prioritou je pro nás, aby měli čeští občané k dispozici všechny potřebné informace, ať už prostřednictví systému Drozd, nebo našich webových stránek. Klíčová je pro nás samozřejmě také bezpečnost velvyslanectví v Bagdádu a konzulátu v Irbílu. Situaci proto sledujeme a o dalších krocích budeme informovat,“ doplňuje. 

Ministerstvo vydalo varování i pro návštěvníky Íránu, kde se podle diplomacie očekávají masové demonstrace. „Varujeme cestovatele, aby se vyhýbali místům s velkou koncentrací lidí, nefotografovali ani nenatáčeli shromáždění a dbali všech opatření a doporučení místních bezpečnostních složek,“ uvedl úřad na webových stránkách. Ministerstvo také doporučilo, aby lidé necestovali do příhraničních a pobřežních regionů Íránu.

V Iráku jsou nasazeni na misi také čeští vojáci. „Všichni čeští vojáci působící v rámci mezinárodních sil v Iráku jsou v pořádku, jsme s nimi v kontaktu. Plní dále své úkoly, situaci nepřetržitě monitorujeme, abychom případně mohli zareagovat. Jednotlivá tamní velitelství přijala standardní bezpečnostní opatření,“ uvedlo na Twiteru ministerstvo obrany.

Česká armáda vyslala do země výcvikovou jednotku chemického vojska, výcvikem svých iráckých kolegů se zabývá i Vojenská policie. Mandát pro vyslání vojáků skončí letos, podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) ho bude chtít vláda prodloužit.

Události, komentáře: Reakce českých politiků na smrt Solejmáního (zdroj: ČT24)