Ve Spojených státech je nově možné kupovat tabák a e-cigarety až od 21 let

Ve Spojených státech začal platit zákon, podle kterého lze kupovat a užívat tabákové výrobky i jejich elektronické alternativy až od věku 21 let. Předpis schválený minulý týden Kongresem podepsal prezident Donald Trump. Informoval o tom server CNN s odvoláním na Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Dosud bylo v USA možné klasické a elektronické cigarety i příslušné kuřácké směsi zakoupit podle federálního nařízení od 18 let. Některé státy USA ale měly přísnější opatření a už před schválením zákona požadovaly hranici 21 let. Přísněji z vlastního rozhodnutí postupovali také mnozí prodejci.

Příkladem je společnost Walmart, která ve svých obchodech minimální věk na jakékoli kuřácké produkty už dříve stanovila na 21 let.

Desítky úmrtí spojovaných s e-cigaretami

Ke zvýšení minimálního věku pro legální užívání cigaret přistoupily Spojené státy kvůli aktuálním případům úmrtí a poškození plic dávaných do souvislosti s elektronickými cigaretami.

Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v současné době eviduje 54 takových úmrtí a přes 2500 případů poškození plic.

Příčina závažných poškození plic stále není objasněna, CDC ale jako problematickou látku identifikovalo acetát vitaminu E. To je syntetická forma vitaminu E, který patří k nejdůležitějším antioxidantům v těle.

Acetát vitaminu E, známý také jako alfa-tokoferyl acetát, se běžně používá v prostředcích na ochranu proti slunečnímu záření nebo péči o pokožku. Zmíněná látka se do kuřáckých směsí přidává jako aditivum, především kvůli zahuštění produktů obsahujících kanabinoid THC.