Ne na sněhu, ale na vodě. Advent v zaplavených Benátkách

Předvánoční Benátky mají letos ponurou atmosféru. Město v pondělí postihly další větší záplavy, voda ráno při přílivu vystoupala skoro metr a půl nad obvyklou úroveň moře a zaplavila téměř dvě třetiny tohoto města na laguně. Informovala o tom agentura ANSA. S povodněmi se v předchozích dnech potýkaly i další italské regiony, zejména na severu země, při nichž o víkendu zemřeli tři lidé.

Takzvaná acqua alta (vysoká voda), jak se říká přílivovým záplavám v Benátkách, dosáhla podle místních úřadů v pondělí kolem 9:40 úrovně 144 centimetrů a zaplaveno bylo 60 procent města. Také v sobotu a v neděli ráno vystoupala voda v Benátkách vysoko, až na 120 centimetrů nad normální hladinu moře, což znamenalo zatopení asi třetiny města.

Benátky se přitom ještě nevzpamatovaly z rekordních záplav z poloviny listopadu, kdy voda při přílivu dosáhla až 1,87 metru. To bylo nejvíce od nejhorších záplav z roku 1966, kdy místní úřady naměřily 194 centimetrů.

Minulý měsíc byla zaplavena a poničena i významná památka města, bazilika svatého Marka, když na stejnojmenném náměstí bylo přes metr vody.

Po listopadových záplavách italská vláda schválila Benátkám větší pomoc a slíbila urychlit dokončení obřího projektu Mojžíš. Ten má město postavené na laguně chránit před vysokou vodou protipovodňovými zábranami v průlivech vedoucích z Jaderského moře. Systém se začal budovat v roce 2003 a dokončen měl být už před několika lety. Stavbu ale zdržely spory s ekology, navyšování nákladů i korupční skandály. Nyní se předpokládá jeho uvedení do provozu v roce 2021.