V Benátkách se vzedmula hladina třikrát během týdne, takové záplavy Italové nepamatují

Po několikadenním povodňovém poplachu se začíná uklidňovat situace v Benátkách. V pondělí se tam opět otevřely školy a takzvaná vaporetta, městské vodní „autobusy“, znovu vyplouvají podle grafikonu, informovala agentura APA. Napjatá je kvůli bouřím situace v severoitalských krajích Toskánsko a Emilia-Romagna a v Kampánii na jihu Itálie.

Benátky v polovině listopadu postihly celkem tři extrémně vysoké záplavové vlny během jediného týdne. Poslední dosáhla v neděli kolem 150 centimetrů oproti běžnému stavu hladiny. V souvislosti s vysokým přílivem vyhlásily úřady nejvyšší stupeň varování. Nepřízeň počasí spojená se silným větrem a povodněmi zasáhla i další části Itálie. Pro Benátky šlo o nejsilnější záplavy od roku 1966. 

Fenomén ,acqua alta‘, tedy vysoká voda, je zapříčiněn hlavně přírodními vlivy. Velkou roli hraje příliv v kombinaci se silnými větry Scirocco a Bora, které mají na Benátky kvůli tvaru laguny specifický efekt. Od jihu ženou do města masy vody, které se nemají kvůli zástavbě na pevnině kam rozlít. Situaci komplikoval také vytrvalý, silný déšť.

Výška mořské hladiny a zatopená plocha Benátek
Zdroj: Wikipedia.org

Vysoké přílivy jsou hodnoceny ve třech kategoriích. Dokud voda nepřekročí 80 centimetrů nad běžnou hladinu, stav ,acqua alta‘ se nevyhlašuje. Intenzivní situace nastává, když voda stoupne o 80 až 109 centimetrů nad běžnou hladinu, velmi intenzivní (110 až 139 centimetrů) a výjimečně vysoká voda, když hladina překročí 140 centimetrů.

Pod vodou se během uplynulého týdne ocitlo zhruba 70 procent historického centra. Starosta města Luigi Brugnaro opakovaně nařídil uzavřít náměstí sv. Marka, na němž voda dosahovala i výšky jednoho metru nad obvyklou úroveň mořské hladiny. Zavřeny byly v Benátkách školy a školky i řada obchodů, vysoká voda vyplavila na břeh vodní taxíky i vaporetta.

Události: Benátky zažily nejhorší povodně od roku 1872 (zdroj: ČT24)

Smutný rekord

Situace byla v neděli 17. listopadu, během třetí povodňové vlny, o něco méně dramatická než v noci na středu 13. listopadu, kdy voda dosáhla úrovně 1,87 metru. Pouze jedinkrát za dobu měření vystoupila voda výše – v roce 1966 ukázal vodočet dokonce 1,94 metru. Pro Benátky jde o smutný rekord od roku 1872, kdy se acqua alta začala měřit – doposud se nikdy nestalo, že by voda vystoupala takto vysoko dvakrát ve stejném roce, natož třikrát během jediného týdne.  

Italská vláda v souvislosti se záchrannými a úklidovými pracemi ve městě, které bylo vybudováno na lagunách Jaderského moře, již vyčlenila „na nejnutnější opatření“ 20 milionů eur (zhruba 512 milionů korun). Soukromé osoby postižené povodní mají být odškodněny částkou 5000 eur (128 tisíc korun), podniky sumou až čtyřikrát vyšší. Brugnaro vzhledem k rozsáhlým škodám otevřel účet, na nějž budou moci přispívat lidé z Itálie i zahraničí.

V nejbližších dnech se očekává pokles hladiny, dostat by se měla maximálně na 110 centimetrů nad běžnou hladinu. Majitelé bytů a obchodů a živnostníci už začali odstraňovat škody. Stovky dobrovolníků z celé země mezitím přijely do Benátek s cílem pomoci při likvidaci následků. Akci organizuje skupina „Venice calls“ (Benátky volají). 

V úterý 26. listopadu má zasedat zvláštní komise k problémům Benátek, která bude mimo jiné jednat o plánovaném zákazu výletních lodí a o kontroverzním protipovodňovém systému, který má město chránit pomocí plovoucích zábran a který je ve výstavbě již od roku 2003.

90’ ČT24 – Jak ochránit Benátky před velkou vodou (zdroj: ČT24)

Počasí trápí i zbytek Itálie

Celý region Benátsko hlásí škody způsobené nepřízní počasí. Záplavy postihly letoviska Chioggia, Caorle a Jesolo. V regionu Furlánsko - Julské Benátsko zasáhly silné deště města Terst a Grado. Na 150 rodin ve městě Ventimiglia na italsko-francouzské hranici zůstalo odříznuto kvůli nebezpečí sesuvů půdy nasáklé vodou. V piemontské provincii Cuneo se čtyři tisíce rodin kvůli poruchám elektrického vedení ocitly bez proudu.

S nepřízní počasí se potýká také Toskánsko. Hladina řeky Arno ve Florencii, Empoli a Pise v posledních dnech výrazně stoupla a tok se hrozí vylít z břehů. Preventivně již byli evakuováni obyvatelé některých záplavových oblastí. Povodně zasáhly i jihotoskánská města Grosseto a Ortobello. Zejména v okolí Boloně a Modeny a v Toskánsku je situace napjatá. Úřady varují před záplavami. V Modeně a okolí způsobily vítr a sníh problémy s dodávkami elektrického proudu. Postiženo bylo 20 tisíc domácností.

Nepohoda se nevyhnula ani jižní Itálii. Zatopeno bylo několik míst v hlavním městě Římě, kde vítr také lámal stromy a řeka Tibera výrazně stoupla. V nemocnici leží v kritickém stavu řidič automobilu, na kterého jeden ze stromů spadl. Kvůli silnému větru je uzavřené nedaleké pobřežní letovisko v Ostii a podle předpovědi má situace i dále zůstat napjatá. Záplavy zasáhly také historické město Matera, to se díky jeskynním obydlím v části „Sassi di Matera“ zapsalo i do UNESCO.