Proti reformě penzí chceme stávkovat o Vánocích i po nich, říká francouzský železničář

Horizont ČT24: Rozhovor s francouzským železničářem (zdroj: ČT24)

Už dva týdny trvají ve Francii stávky proti penzijní reformě. Mocné odbory odmítají mimo jiné posun odchodu do důchodu na 64 let. Nejvýrazněji zasáhla život v téměř sedmdesátimilionové zemi stávka železničářů. Protestují proti bodovému systému, který je připraví o výjimku a mohl by výrazně ovlivnit výši důchodu.

„Jsme proti němu, protože hodnota bodu není stálá,“ kritizuje plánovaný bodový systém zaměstnanec francouzských drah Christophe Besombes.

Jednotný bodový systém má ukončit roztříštěnost na jednotlivé důchodové systémy pro určité profesní skupiny. Ve Francii totiž v současnosti existuje celkem 42 penzijních plánů.

Prezident Emmanuel Macron již dříve řekl, že každé euro, kterým pracující člověk do systému přispěje, se bude počítat jako jeden bod, jehož hodnota bude ještě stanovena. Kritici reformy se proto obávají, že hodnota bodu, která ovlivní výši penze, se bude měnit podle toho, jak ji ta která vláda stanoví. Třeba v závislosti na stavu ekonomiky.

„Odchod do penze v 64 letech je nepřijatelný“

Čtyřicetiletý instruktor strojvedoucích Besombes nastoupil k francouzským drahám před deseti lety. Jak sám říká, i kvůli jistým důchodům. Zvláštní režimy prý zohledňovaly práci v těžkých podmínkách, přesčasy, víkendy a také hodiny strávené v podzemí, tedy v ovzduší, které má podle lékařů prokazatelně negativní vliv na lidský organismus.

„(Premiér Philippe) trvá na odchodu do důchodu v 64 letech, to je pro nás nepřijatelné, nemůžeme řídit vlak až do tohoto věku, to je fyzicky příliš náročné,“ míní Besombes.

Sedmdesát procent Francouzů si reformu penzijního systému přeje. Vláda tvrdí, že je třeba zohlednit skutečnost, že se lidé dožívají vyššího věku, a srovnat francouzský systém s evropským.

Christophe Besombes ale chce stávkovat dál, přes Vánoce i po nich. Dokud vláda penzijní reformu nestáhne. „Myslím, že je potřeba penzijní systém změnit, s tím souhlasíme, je to nezbytné, ale musíme o něm jednat všichni dohromady,“ podotýká zaměstnanec drah.

Většina Francouzů chce klidné svátky

Penzijní reforma se ve Francii týká mnoha profesí – učitelů, policistů, zdravotních sester či řidičů kamionů. Největší dopady nicméně mají právě stávky železničářů, které často ovlivňují i ostatní profese. Opuštěná nádraží či prázdné koleje zřejmě čekají Francouze i v příštích dnech. Zvláště proto, že se postoj vlády zatím nemění.

Stávky už přitom začínají mít negativní dopad na ekonomiku země. Každý den stojí francouzské dráhy tři miliony eur. Velké obchodní domy si zase stěžují, že jim tržby klesají až o třicet procent. Potíže mají i turisté, kteří před vánočními svátky míří do francouzské metropole.

Šedesát sedm procent dotazovaných podporuje stávkující železničáře, ale přeje si přerušení stávky během vánočních svátků.