Corbyn převzal osobní odpovědnost za volební debakl. Viní ale i média a konzervativce

Události: Corbyn na sebe vzal odpovědnost za volební debakl (zdroj: ČT24)

Vůdce britských labouristů Jeremy Corbyn převzal osobní odpovědnost za tvrdou porážku své strany v nedávných volbách do Dolní sněmovny britského parlamentu. V článku pro nedělník The Observer označil výsledek hlasování za „zoufalé zklamání“. V mnoha ohledech ale podle něj labouristé „argumentačně“ vyhráli.

„Utrpěli jsme těžkou porážku a jsem za ni odpovědný,“ napsal Corbyn v prvním přímém přiznání odpovědnosti za výsledek voleb. Politiku své strany ale obhajoval. Za porážku podle něj může politický systém, labilní od finanční krize roku 2008, výsledek prý ovlivnila i média a podlost konzervativního premiéra Borise Johnsona.

„Jsem hrdý, že v otázce úsporných opatření, síly korporací, nerovnosti a naléhavosti (ochrany) klimatu jsme argumentačně vyhráli a přepsali jsme terén politické debaty,“ napsal šéf labouristů. Kdyby navíc poměry neovládal brexit, labouristé by vyhráli a on by se stal premiérem, věří. Politika strany je nepochybně oblíbená, ať jde o zestátňování, výstavbu bytů nebo zvyšování platů, uvedl Corbyn.

Kampaň konzervativců založená na ústřední myšlence prosadit brexit byla podle Corbyna nečestná a podvodná. Vina leží i na médiích, která stranu pod jeho vedením kritizovala. Strana musí udělat víc, aby „čelila nepřátelství živenému miliardářskými vlastníky,“ uvedl šéf labouristů.

Corbyn po volebním krachu, nevídaném od 30. let minulého století, odmítl okamžitě odstoupit s tím, že vyčká na zvolení svého následovníka. Stranu prý v žádných dalších parlamentních volbách nepovede, prozatím chce ale ve vedení zůstat. Jeho stanovisko mnozí ve straně kritizují a tvrdí, že právě jeho osoba byla důležitým faktorem volební porážky.

Skotové chtějí rozhodovat o své nezávislosti

Naopak výrazně posílená vyšla ze čtvrtečních parlamentních voleb Skotská národní strana (SNP) Nicoly Sturgeonové. Získala 48 z 59 skotských mandátů v londýnské Dolní sněmovně. Podle skotské první ministryně Sturgeonové to Skotům dává právo znovu rozhodovat o své nezávislosti, přestože Johnson to popírá.

V rozhovoru pro BBC vzkázala premiéru Johnsonovi, že Skotsko nelze držet ve Spojeném království proti vůli jeho obyvatel. Má-li podle ní Velká Británie dál existovat v nynějším stavu, může to být jen ve všeobecné shodě.

„Jestli si myslí, že jeho ‚ne‘ znamená konec, pak zjistí, že se zatraceně plete,“ prohlásila Sturgeonová. „Nemůžete držet Skotsko ve svazku proti jeho vůli… Jestliže má Spojené království dál pokračovat, může to být jen ve shodě. Je-li si Unií Boris Johnson jistý, měl by nechat lidi, aby rozhodli,“ konstatovala.